Tisztítótűz futott végig a hedge fundok között

tűz hangulat tőzsde befektetés kockázat
Vágólapra másolva!
Több hedge fund zárta be a boltot 2015-ben, mint a válságot követően bármikor. Egy friss kutatás szerint ugyanis a jelenlegi piaci turbulenciák komoly nehézségekkel állították szembe a pénzügyi cégeket.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt év 2009 óta a legrosszabb volt a felszámolások terén, ahogy 979 hedge fundnak kellett bezárnia, szemben a 2014-el, amikor csupán 864-nek – idézi a Financial Times a Hedge Fund Research (HFR) elemzését. Ráadásul 2015 negyedik negyedévében szintén 2009 óta nem látott kis számban indítottak újabb hedge fundokat: csupán 183 nyitás volt a megelőző negyedév 269-ével szemben.

Mindemellett a vizsgált időszakban a szektor legnagyobb nevei és jelentős veszteségeket szenvedtek el, amit az is mutat, hogy a HFRI Fund Weighted Composite index 0,9 százalékkal zsugorodott tavaly. Ezzel együtt pedig a zavaros piacon a befektetők egyre kevésbé tűrték jól a kockázatot, és

fokozódó arányban kezdték el visszakérni a pénzüket

a cégektől, megelégelve a gyenge hozamokat – mondta Kenneth Heinz, a HFR elnöke.

Ez pedig az egész szektorra rányomta a bélyegét, mivel a befektetők igencsak válogatóssá váltak, és a legnagyobbaknak adták a pénzüket. Ezt támasztja alá, hogy az eszközállomány szempontjából top 20-nak számító hedge fund vitte el tavaly az összes befektetett tőke nagyjából 80 százalékát.

Nehéz idők milliárdjai

Az idei év eddig szintén nem indult túl jól a cégeknek. A veszteségek közepette a hedge fundok által kezelt tőke mértéke januárban 64,7 milliárd dollárral csökkent, amivel a telje iparágban kezelt vagyon

először esett 3 ezer milliárd dollár alá,

mióta 2014 májusában átlépte ezt a szintet – derül ki az eVestment adataiból.

Nem volt könnyű évük a hedge fundoknak Forrás: zokuga/flickr / Business Insider

Februárban pedig – amely tipikusan jó hónap szokott lenni – csupán nagyjából 3 milliárd dollárnyi friss tőke áramlott a szektorba, miközben tavaly ez 18,6 milliárd volt. Ráadásul a veszteségeknek köszönhetően a teljes eszközállomány újabb 20 milliárddal 2,95 ezer milliárdra zsugorodott.

Profitok és túlélők

A nehéz időszakban egyetlen stratégia volt, amely igazán jól teljesített, és ez

a számítógépes rendszereknek tudható be.

Azok a szisztematikus hedge fundok teljesítettek a legjobban, melyek a trendek között „szörfölve” pénzügyi modelleket és algoritmusokat használtak. Ezzel szemben a trendkövető stratégiák veszítették a legtöbbet, mivel ezek leginkább akkor nyereségesek, ha a piac egyértelmű irányba tart.

A kisebb verseny azonban kedvező hatással van a túlélőkre. A JP Morgan kutatásából kiderült ugyanis, hogy a megkérdezettek több mint fele a túlzsúfoltságot jelölte meg a tavalyi alulteljesítés legfőbb okaként, mivel rekord számú szereplő szállt ringbe túl kevés lehetőségért.