Újabb szövetségest vesztett Tajvan

Elnökválasztás Tajvanon
Csaj Ing-ven, a tajvani ellenzéki Demokratikus Haladás Párt elnökjelöltje
Vágólapra másolva!
A Kínai Népköztársaság és Gambia közös nyilatkozatban mondta ki csütörtökön, hogy több mint húsz év után helyreállítják diplomáciai kapcsolatukat. A nyugat-afrikai országgal korábban szövetségesi viszonyt ápoló Tajvan harcias és a sziget államiságát hangoztató közleményben tiltakozott a lépés miatt.
Vágólapra másolva!

Vang Ji, a kínai diplomácia vezetője és gambiai kollégája, Neneh MacDouall-Gaye pekingi tárgyalásukon arról is megállapodtak, hogy nagyköveteteket küldenek egymáshoz. A megállapodás lényegi elemeként a gambiai kormány ígéretet tett arra, hogy semmiféle hivatalos kapcsolatot nem tart fenn Tajvannal, amelyhez 1995-ben "pártolt át". Azt megelőzően, 1974-től Pekinggel ápolt jó kapcsolatokat.

Vatikán elismeri

A mostani lépésnek, az "egy Kína" elvnek megfelelően, feltétele volt, hogy a Gambiai Iszlám Köztársaság szakítson Tajvannal. Erre vonatkozó szándékát a nyugat-afrikai ország már 2013-ban bejelentette. A gambiai elnök nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az ország "stratégiai nemzeti érdekeit" szem előtt tartva döntöttek.

Tajvan diplomáciai partnereinek száma ezzel 22-re csökkent. A fekete kontinensen mindössze három szövetségese maradt, Szváziföld, Sao Tomé és Principe, valamint Burkina Faso. A Tajvant elismerő többi állam többnyire latin-amerikai és csendes-óceáni fejlődő ország. Európából egyedül a Vatikán tart ki mellette.

Függetlenségpárti kormány

Tajvan 1949, a kínai polgárháború befejezése óta gyakorlatilag önálló államként működik, miközben a mindenkori pekingi vezetés fontos célja az ország jövőbeni békés újraegyesítése. Az idei tajvani elnökválasztáson a korábbi ellenzéki erő,

a függetlenségpárti Demokratikus Haladás Párt (DPP) jelöltje győzött,

és a törvényhozásban is ők szereztek többséget.

A DPP csütörtöki közleményében kijelentette, Tajvan nem engedheti meg, hogy még egy ilyen eset elforduljon, s reményét fejezte ki, hogy a kínai szárazföld és Tajvan nem fog visszatérni a vetélkedés időszakához, amikor felváltva "csábították" el egymástól a diplomáciai partnereket.

A tajvani szárazföldi kínai kapcsolatokért felelős "tanács" szokatlanul keményen fogalmazva felszólította a kínai szárazföldet, hogy "nézzen szembe a realitással, azzal,

és tartózkodjon a negatív cselekményektől. Ellenkező esetben - tették hozzá - "teljes mértékben vállalnia kell a felelősséget a lehetséges következményekért".