Ez lehet az üzletfejlesztés új motorja

kibertámadás, rosszindulató szoftverek, adathalászat, jelszólopás
A cégvezetők nem mehetnek el a biztonsági kockázatok mellett
Vágólapra másolva!
Magyarországon a vállalkozások még mindig jelentős erőforrásokat kötnek le teljesen fölöslegesen az informatikában. Ahelyett, hogy költségként, havi részletekben számolnák el a finanszírozást, és a náluk maradó tőkéből egyéb fejlesztéseket hajtanának végre. A növekedés egyik motorja az lehet, ha úgy döntenek, bizonyos szolgáltatásokat bérelni fognak, nem megvásárolni.
Vágólapra másolva!

Főként a szoftverbevezetésekhez kapcsolódó szolgáltatásokról van szó, illetve a vállalatirányítási rendszerbevezetésekről. Azaz ami többek közt a rendszertervezéshez, a folyamatszervezéshez, a szoftverfejlesztéshez, az adatmigrációhoz, a teszteléshez, az oktatáshoz kapcsolódik.

Az üzletszerzés motorja lehet a licenc

Egy tavaly 120 cégvezetővel készült felmérésből 120 kiderült, a nagyvállalatoknál kevésbé ismert, hogy a szoftverek beszerzése is működhet finanszírozással. A kkv-k rendelkeznek az EU-n belül a legnagyobb fejlődési potenciállal, így talán az sem meglepő, hogy nagyobb az igényük erre a konstrukcióra, ahol a szolgáltatásokat egy licenc keretében vásárolja meg a pénzügyi szolgáltató a szállítótól, majd adja bérbe a felhasználónak. A 24 és 60 hónap között szabadon választható bérleti időtartam végén a licenc visszaszáll a pénzügyi szolgáltatóra, vagy bizonyos feltételek teljesülése mellett a bérlő megszerezheti a tulajdonjogot.

Csak ha megvan a szoftver

Ez nagyban megkönnyítheti egy kkv üzletszerzését. Új szerződés ugyanis gyakran szóba sem jöhet, amíg nem rendelkezik bizonyos szoftverekkel, általában adat- vagy áruvédelemre, könyvelésre, minőségbiztosításra fejlesztett rendszerekkel. A helpdesk szolgáltatásokat kínáló Spiceworks friss kutatásának eredménye is azt mutatja, hogy az új projektekhez körülbelül minden második IT szakember beruházna az idén új szoftverre, hardverre vagy szolgáltatásra. „Mivel a nemzetközi trendek szerint is egyre népszerűbb a bérlet a szoftverszerzésben, idén még több példát fogunk arra látni, hogy a vásárlásra szánt összeget egyéb területen használják fel a cégek” – magyarázza Székely Balázs, a Rentasystem ügyvezetője.

A cégvezetők nem mehetnek el a biztonsági kockázatok mellett Forrás: Science Photo Library/LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Leonello Calvetti/Science Photo

Növekvő IT-biztonsági kockázat

A cégvezetők 61 százalékát aggasztják a számítógépes biztonsági problémák, derült ki a PricewaterhouseCoopers éves, több mint 1400 cégvezető részvételével készült Globális Vezérigazgatói Felméréséből. Az aggodalom ugyan az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság, illetve a bank-, a technológiai és a biztosítási szektor cégvezetői között a legerősebb, a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak is fel kell készülni a világszerte növekvő fenyegetettségre. Ez folyamatos rendszerfelügyeletet és szoftverfrissítést jelent, amit költségracionalizálás szempontjából, illetve párhuzamos területek fejlesztése mellett egyre többen lízinggel oldanak meg.

A megoldástípus további előnye, hogy a szoftverkövetés is beleépíthető, így a futamidő alatt – akár 5 éven át – minden frissítés automatikusan jár a bérlőnek. Adózási szempontból pedig nem elhanyagolható, hogy a havi és kezdő bérleti díjak áfatartalma is visszaigényelhető, továbbá csak az adott év bérleti díjai jelentkeznek költségként, a teljes kötelezettség nem jelenik meg a mérlegben sem rövid-, sem hosszú távú kötelezettségként.