130 milliárdot dobnak ki a cafeteriával

2016.03.21. 09:01

2017-től a kormány megszünteti a cafeteriát, ezzel párhuzamosan kétszintűvé teszi a bérrendszert. A kormány évi 130 milliárdot kaszál a kidobásra ítélt béren kívüli juttatásokkal.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young partnere szerint amennyiben a munkavállalók az új kétszintű bérrendszerben az eddigi juttatásaikat nem nevesített célokra, hanem munkabérben kapják, nem nő a jövedelmük, de tény, hogy a bérstatisztika növekedést mutat majd. 

Csökkenhet a nyugdíj is

Hasonló véleményen vannak az érdekvédelmi szervezetek és a munkaadók is, akik sérelmezték, hogy az ügyben a kormány nem folytatott velük előzetes egyeztetést.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának összehívását javasolja a Liga Szakszervezetek, ahol szerintük olyan megoldást kell találni, amely megőrzi a béren kívüli juttatások rendszerét. Az érdekképviselet nem ért egyet az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett tervvel, miszerint a kormány készpénzesítené a cafeteriát. 

Évi 130 milliárdot dobna ki az állam a cafeteria eltörlésévelForrás: MTI/Kollányi Péter

A munkavállalók nyugdíja is kevesebb lehet, mert csökkentett társadalombiztosítási jogosultságuk lesz - írta a Liga. 

Jelenleg közel másfél millió magyar munkavállaló részesül cafeteriában. A munkáltatók 2015-ben több mint 350 milliárd forintot adtak dolgozóiknak különböző juttatásokban, ami után közel 130 milliárd forint adót fizettek be. Az Erzsébet-utalvány és Szép-kártya együttes piaca – amit teljes egészében ki kívánnak vezetni a rendszerből a brüsszeli döntésre válaszul – a 2013. évi 200 milliárdról 2015-re már 240 milliárdra nőtt – írja a Piac és Profit.

Dr. Trautmann László, az Objektív Kutatóintézet Zrt. kutatási igazgatója a cafeteriarendszer átalakításának társadalmi vetületére is rámutat. A 21. század egyik fontos tapasztalata, hogy a teljesítményre való ösztönzés nemcsak a béren keresztül valósulhat meg, hanem más forma, más eszközök is rendelkezésre állnak. Ezek között szerepel a cafeteria és az egészségpénztári befizetések is. 

Tízmilliárdos per

Jogi szakértők szerint a jövő év elejétől eltörlésre ítélt Erzsébet-utalvány nem jelenti automatikusan azt, hogy a piacról kiszorított szereplők ne léphetnének fel jogos kártérítési igénnyel. 

A magyar jogrendszerben a jogsértő állapot 2013 elejétől 2016 végéig fennállt, és ez megteremti a kártérítés jogalapját, ami akár több tízmilliárd is lehet. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK