Új autóipari beruházást jelentett be Szijjártó

Szijjártó Péter; Orbán Viktor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az Országházban
Vágólapra másolva!
Két kínai autóipari beszállító vállalat összesen 30 millió eurós beruházást hoz Magyarországra, 600 új munkahelyet teremtve - mondta Szijjártó Péter. Egy kapacitásbővítésről és egy zöldmezős beruházásról van szó, mindkét beruházás a Nyugat-Dunántúlon valósul meg. 
Vágólapra másolva!

Magyarország továbbra is a kínai–közép-európai együttműködés zászlóshajója, ebből a jövőben sem szeretne engedni - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a magyar–kínai gazdasági vegyesbizottság ülése után.

Magyarország továbbra is a kínai–közép-európai együttműködés zászlóshajója Forrás: MTI/Illyés Tibor

Szijjártó Péter hozzátette: a Kínai Népköztársaság Magyarország 10. legfontosabb kereskedelmi partnerévé vált, tavaly a Kínába irányuló magyar export meghaladta az 500 milliárd forintot.

Autóipari beruházás

A miniszter bejelentette: két kínai autóipari beszállító vállalat összesen 30 millió eurós beruházást hoz Magyarországra,

Szijjártó Péter elmondta: egy kapacitásbővítésről és egy zöldmezős beruházásról van szó, mindkét beruházás a Nyugat-Dunántúlon valósul meg. Mindkét vállalattal a következő hetekben jelentik be a beruházás részleteit - ismertette.

Új piacokat keresnek a tejnek

Beszámolt arról, hogy a vegyesbizottsági ülésen megállapodtak a baromfihús és tejtermékek exportjával kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről. A

magyar tejtermékek számára újabb piacokat kell keresni,

hogy az ágazat fejlesztésének ütemét fenn lehessen tartani - mondta.

Meglesz a selyemút

A Budapest–Belgrád vasútvonal felújításáról elmondta: nemcsak Magyarország, Közép-Európa és Nyugat-Balkán érdeke, hanem

tökéletesen illeszkedik a kínai selyemút koncepcióba is.

A magyar kormány benyújtotta az Európai Bizottságnak a kivitelezésről szóló kormányközi megállapodást és a beszerzési mellékletet, amelyek kihirdetéséről szóló törvényjavaslatot a héten benyújtják a magyar parlamentnek - számolt be. A kínai Eximbank április elején érkezik Magyarországra, amikor benyújtják a hitelfinanszírozási ajánlatot a nemzetgazdasági tárcának - mondta. Hozzátette: a tervek szerint a beruházás 85 százalékát kínai hitelből finanszírozzák.

A miniszter beszámolt arról is, hogy

tavaly több mint 125 ezer kínai turista érkezett Magyarországra,

ami csaknem 40 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennek előzménye, hogy tavaly májustól van közvetlen légi összeköttetés a két főváros között, valamint gyorsultak a vízumkiadások is - jegyezte meg.

A kínai kormány szeretne minél több magyar terméket látni a jövőben a Kínában Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az Eximbank megállapodást kötött a Kínai Fejlesztési Bankkal arról, hogy továbbra is finanszírozni fogja a Magyarországra irányuló kínai beruházásokat - mondta.

Csung San kínai kereskedelmi miniszterhelyettes kiemelte: Magyarországnak rengeteg versenyképes terméke van, főleg a mezőgazdaságban és az innovatív termékek területén. A kínai kormány szeretne minél több magyar terméket látni a jövőben a kínai piacon - emelte ki.