Kínai cégé a legnagyobb európai olajmező

olaj olajár olajfúrás
TO GO WITH AFP STORY BY MAHER MOUNNES Oil well pumps are seen in the Rmeilane oil field in Syria's northerneastern Hasakeh province on July 15, 2015. Rmeilane is one of the biggest oil fields in Syria with 1300 oil wells; currently only 150 wells are active. AFP PHOTO / YOUSSEF KARWASHAN / AFP / YOUSSEF KARWASHAN
Vágólapra másolva!
Eddig egy kanadai cég készült kitermelni az Albánia alatt rejtőző olajtartalékot, ők azonban csaknem csődbe mentek az olajárcsökkenés miatt. Most a kínaiak próbálkoznak.
Vágólapra másolva!

A kínaiak kutathatnak olaj után Albániában, miután a kanadai Bankers Petroleum eladta a kutatási jogokat a Geo-Jade Petroleumnak. A tranzakció értéke 442,34 millió dollár (122 milliárd forint).

Adót sem tudtak fizetni

A kanadai cég még 2004-ben kezdte feltárni a Patos-Marinze és Kucova környéki olajmezőket. 2014-ben a Bankers még az Albániában jelen lévő legnagyobb külföldi cég volt. 2015-ben azonban a globális olajárcsökkenés miatt a társaság bevétele csaknem felére esett vissza. Az árcsökkenés olyan súlyosan érintette vállalatot, hogy tavaly már az albániai adókat sem tudták fizetni,

az albán adóhatóság 75 millió dollárt kívánt behajtani a cégen.

Az adóhatóság szerint a Bankers ráadásul szándékosan költekezett erején felül, mivel az albán kormánnyal eredetileg egy olyan megállapodást kötöttek, ami adómentességet biztosított az olajcégnek bizonyos mértékű kiadások felett.

A legnagyobb olajmező Európában

Azzal, hogy az albániai műveleteket átadják a Geo-Jade-nek, a Bankers láthatóan bedobta a törölközőt. Az albán kormány egyelőre támogatja a kanadai befektetők kínaiakra cserélését, azonban az adóhatóság arra figyelmeztette őket, alaposan vizsgálják meg a Geo-Jade ajánlatát.

„A kormánynak meg kell vizsgálnia a kínai cég pénzügyi és technológiai kapacitását, ha el akarja kerülni a kellemetlen meglepetéseket. Ilyenek a múltban már történtek, a kormány elhanyagolta ezt a stratégiai szektort, ami nem hozta vissza a belefektetett összegeket” – mondta a Balkaninsight.com-nak Pajtim Bello albán energetikai szakértő és vállalkozó. Bello szerint ez nagy kár, mivel

Albánia egyik legjövedelmezőbb iparága lehetne az olajkitermelés.

A Patos-Marinza olajmező Európa legnagyobb szárazföldi olajlelőhelye. A területen már az 1930-as évek óta folyik a kitermelés, de becslések szerint még mindig 2 millió hordónyi olajat rejthet.