Megülik a bikát a spekulánsok

olaj
An Iraqi labourer works at an oil refinery in the southern town Nasiriyah on October 30, 2015. South Oil Company (SOC) has raised production at Nasiriyah oil field from 40,000 barrels per day to between 65,000 and 70,000 barrels as it aims to reach 100,000 barrels by the end of next month. AFP PHOTO / HAIDAR MOHAMMED ALI / AFP / HAIDAR MOHAMMED ALI
Vágólapra másolva!
A spekulánsok június óta nem fogadtak olyan mértékben az olaj emelkedésére, mint a közelmúltban, ahogy a közeleg a nagy olajkitermelők jövő havi találkozója. Ott ugyanis végre megegyezés születhet a kitermelés korlátozásáról.
Vágólapra másolva!

Az olaj határidős jegyzései két nap alatt 11 százalékot emelkedtek, miután március 16-án a katari energiaminiszter bejelentette, hogy az OPEC-országok más tagállamokkal kiegészülve folytatják a megbeszéléseiket a kitermelés befagyasztásáról – írja a Bloomberg. Ráadásul az amerikai kibocsátás is 16 hónapos mélypontra szakadt, és az is hozzájárult a ralihoz, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed visszafogta a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásait, ami megütötte a dollárt.

Egyértelműnek tűnik tehát, hogy

a piac a találkozóval kapcsolatos kilátásokra mozog,

mindazonáltal ha semmi igazán erős hír nem jön az összejövetelről, akkor irányt is válthat – mondja John Kilduff, az Again Capital nevű hedge fund partnere.

Fokozódó hangulat

A hivatalos amerikai adatok szerint egyébként a hedge fundok mintegy 17 százalékkal emelték meg a nettó long pozícióikat a WTI típusú amerikai nyersolajra a március 15-én véget érő héten. Az olaj pedig nagyot ralizott, miután február közepén Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar javaslatot tett a fekete arany kitermelésének korlátozására. Az áprilisi találkozó azért is izgalmas, mert széles körű megállapodás jöhet létre az OPEC-en belüli és kívüli országok között.

A kitermelők segíthetik az olaj árfolyamát Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Az sem volt mellékes, hogy a Fed kamatemeléssel kapcsolatos laza kommunikációja egyrészt felpörgette a keresletet a kockázatosabb eszközök iránt, másrészt a dollár esése vonzóbbá tette a befektetők számára az olyan zöldhasúban jegyzett nyersanyagokat, mint az olaj.

Miközben pedig az amerikai nyersolaj-kitermelés a március 11-én véget érő héten 2014 novembere óta nem látott mélységbe zuhant,

más piacokon is javult a hangulat.

Az ultra alacsony kéntartalmú amerikai dízel nettó csökkenésére kötött fogadások például 11 százalékkal estek, noha a dízel határidős árfolyama 1,9 százalékkal csökkent ugyanazon időszakban. A Nymex benzin piacán ezzel párhuzamosan a nettó emelkedésre kötött fogadások 15 százalékkal az idei legmagasabb szintre emelkedtek, ahogy a határidős jegyzések 1,5 százalékkal kerültek feljebb.

Valódi támogatás

A WTI piacán mindeközben a spekulatív short pozíciók 20 százalékkal, június óta nem látott szintre zsugorodtak, míg a longok 2,4 százalékkal bővültek, ami a legnagyobb emelkedés volt az elmúlt 6 hét során.

Igazi támogatást az emelkedő long pozíciók adnak a piacnak,

mivel ezek aktív fogadásokat jelentenek az áremelkedésre – hangsúlyozta Tim Evans, a Citi Futures Perspective energiapiaci elemzője.