A spekulánsok június óta nem fogadtak olyan mértékben az olaj emelkedésére, mint a közelmúltban, ahogy a közeleg a nagy olajkitermelők jövő havi találkozója. Ott ugyanis végre megegyezés születhet a kitermelés korlátozásáról.

Az olaj határidős jegyzései két nap alatt 11 százalékot emelkedtek, miután március 16-án a katari energiaminiszter bejelentette, hogy az OPEC-országok más tagállamokkal kiegészülve folytatják a megbeszéléseiket a kitermelés befagyasztásáról – írja a Bloomberg. Ráadásul az amerikai kibocsátás is 16 hónapos mélypontra szakadt, és az is hozzájárult a ralihoz, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed visszafogta a kamatemeléssel kapcsolatos várakozásait, ami megütötte a dollárt.

Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a piac a találkozóval kapcsolatos kilátásokra mozog, mindazonáltal ha semmi igazán erős hír nem jön az összejövetelről, akkor irányt is válthat – mondja John Kilduff, az Again Capital nevű hedge fund partnere.

Fokozódó hangulat

A hivatalos amerikai adatok szerint egyébként a hedge fundok mintegy 17 százalékkal emelték meg a nettó long pozícióikat a WTI típusú amerikai nyersolajra a március 15-én véget érő héten. Az olaj pedig nagyot ralizott, miután február közepén Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar javaslatot tett a fekete arany kitermelésének korlátozására. Az áprilisi találkozó azért is izgalmas, mert széles körű megállapodás jöhet létre az OPEC-en belüli és kívüli országok között.

A kitermelők segíthetik az olaj árfolyamátForrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Az sem volt mellékes, hogy a Fed kamatemeléssel kapcsolatos laza kommunikációja egyrészt felpörgette a keresletet a kockázatosabb eszközök iránt, másrészt a dollár esése vonzóbbá tette a befektetők számára az olyan zöldhasúban jegyzett nyersanyagokat, mint az olaj.

Miközben pedig az amerikai nyersolaj-kitermelés a március 11-én véget érő héten 2014 novembere óta nem látott mélységbe zuhant, más piacokon is javult a hangulat. Az ultra alacsony kéntartalmú amerikai dízel nettó csökkenésére kötött fogadások például 11 százalékkal estek, noha a dízel határidős árfolyama 1,9 százalékkal csökkent ugyanazon időszakban.  A Nymex benzin piacán ezzel párhuzamosan a nettó emelkedésre kötött fogadások 15 százalékkal az idei legmagasabb szintre emelkedtek, ahogy a határidős jegyzések 1,5 százalékkal kerültek feljebb.

Valódi támogatás

A WTI piacán mindeközben a spekulatív short pozíciók 20 százalékkal, június óta nem látott szintre zsugorodtak, míg a longok 2,4 százalékkal bővültek, ami a legnagyobb emelkedés volt az elmúlt 6 hét során.

Igazi támogatást az emelkedő long pozíciók adnak a piacnak, mivel ezek aktív fogadásokat jelentenek az áremelkedésre – hangsúlyozta Tim Evans, a Citi Futures Perspective energiapiaci elemzője.