Minden bankot megbírságolt az MNB

cib bank
Vágólapra másolva!
A tíz vizsgált hazai hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak – derült ki az MNB tvizsgálatából. A jegybank összességében 48,4 millió forint bírságot szabott ki a feltárt jogsértések miatt, és június végéig kötelezte az érintett piaci szereplőket azok kijavítására.
Vágólapra másolva!

A korábbi liberális szabályozás időszakában a javadalmazási gyakorlat esetenként inkább a bankvezetők, nem a tulajdonosok és a köz érdekeit szolgálta. Túlzott kockázatvállalásra, rövidtávú eredményhajszolásra ösztönzött, nem a valóban megszolgált, hosszú távon fenntartható teljesítményt honorálta. Az MNB témavizsgálatában azt tekintette át, hogy a hazai banki szereplők betartják-e a korábbi években szigorodott, a hosszú távú biztonságos működést szolgáló javadalmazási előírásokat.

Mindenhol találtak hiányosságokat

Az MNB a vizsgált bankok többségének – Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., FHB Jelzálogbank Nyrt., K&H Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt. – javadalmazási gyakorlatában csak kisebb hiányosságokat talált. A CIB Bank Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) javadalmazási gyakorlata ugyanakkor több ponton nem felelt meg a javadalmazásra vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

Két javadalmazási gyakorlata több pontban nem felelt meg a jogszabályoknak Fotó: Origo

A vizsgált hitelintézetek mindegyike belső szabályozásában rögzítette a felügyelő bizottság által elfogadott, belső ellenőr által is évente ellenőrzött javadalmazási politikáját. Három intézmény viszont nem vezette át a jogszabályváltozásokat azon vagy (két intézmény) nem vizsgálta felül azt az előírt gyakorisággal. A mérlegfőösszegük szerint 5 százaléknál nagyobb piaci részesedéssel rendelkező bankok többsége időben (egy intézmény késedelmesen) javadalmazási bizottságot állított fel a javadalmazási gyakorlat felügyelésére.

A javadalmazásról szóló felügyeleti adatszolgáltatásban három intézmény esetében, az adatok nyilvánosságra hozatalában ugyanakkor szinte mindegyik banknál tárt fel kisebb szabálytalanságokat az MNB.

Minden bank kapott büntetést

A feltárt hiányosságok miatt a jegybank összességében 48,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki. Minden bank kapott pénzbüntetést, a két legnagyobb bírság 14,8 és 14 millió forintra rúgott, és 2016. június 30-ig kötelezte az MNB az érintett hitelintézeteket a jogsértések kijavítására.