A piac is megérezte a brüsszeli robbantásokat

brüsszel metro
A picture taken on March 22, 2016 shows smoke rising from the Maalbeek underground, in Brussels, following a blast at the station close to the capital's European quarter. The Brussels metro service was being shut down on March 22, its operator said. The measure came after a rush-hour explosion at Maalbeek station with TV images showing black smoke pouring from the station entrance. / AFP / Belga / Seppe KNAPEN / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Nemcsak Belgiumban, több más európai országban is esésnek indultak a tőzsdék a kedd reggel történt, brüsszeli robbantásos merényletek után. A legnagyobb veszteségeket az idegenforgalmi cégek könyvelték el.
Vágólapra másolva!

Esni kezdtek az európai részvények a brüsszeli repülőtéren és metróban történt robbantások hírére. Kedd délelőtt három robbanás is történt a belga fővárosban, egyelőre 13 halálos áldozatról és 35 sérültről tudni. Az eseményekről az Origo is élőben tudósít.

A legnagyobb európai részvények gyűjtőmutatója, a Stoxx Europe 600 (SSXP) indexe 0,8 százalékkal esett, ezt főként

a szolgáltatói és az idegenforgalmi cégek részvényeinek zuhanása

okozta. Kisebb mértékben, 0,5 százalékkal csökkent a belga értéktőzsde (BEL20) indexe, két kivétellel minden itteni termék jegyzése csökkent.

Az utazással foglalkozó cégek közül

az Accor SA szállodalánc részvényei veszítettek a legtöbbet,

4,5 százalékot a délelőtt közepéig. A British Airways tulajdonosa, az International Consolidated Airlines Group részvényei 4,3 százalékkal csökkentek, a Lufthansáé 4, az Air France-é 4,2 százalékkal.

A francia értéktőzsde vezető részvényindexe, a CAC 30 1 százalékkal csökkent, míg a német DAX 1.2 százalékkal. Ennél is többet, 1,7 százalékot esett a spanyol IBEX, az olasz FTSE MIB 1,4 százalékot csökkent.

A nyitáskor tapasztalható sokk után több index is magához tért, a zuhanás megállt, ám továbbra is negatív tartományban vannak a főbb mutatók.