Jók a kilátások, de nem borítékolható a fellendülés

Vágólapra másolva!
Erősödött a gazdasági növekedés üteme márciusban az euróövezeti magánszektorban, miközben makacsul tartja magát a deflációs nyomás a nyomott keresletre válaszul nyújtott árengedmények miatt - derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.
Vágólapra másolva!

A Markit kedden közzétett jelentése szerint az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimedzser-indexe 54,0 pontra emelkedett a februári 53,3 pontról, miközben elemzők az előző havival megegyező adatra számítottak. A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes értéke 51,4 pontra növekedett az előző havi 51,2 pontról, szemben az elemzők által várt 51,3 ponttal.

Mélypontra süllyedt

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,7 pontra ugrott a februári 53,0 pontról. Elemzők visszaesésre, 52,9 pontra számítottak.

Az év első két hónapjában a növekedés gyengülését jelezték a számok,

így a márciusi élénkülés dacára is egyéves mélypontra, 53,4 pontra süllyedt a kompozit beszerzésimedzser-index negyedéves átlagértéke.

Nem enyhült a deflációs nyomás

A szolgáltató szektorban márciusban enyhén bővült a rendelésállomány, javultak a kilátások, erősödött az üzleti bizalom, míg

a feldolgozóiparban a termelés és az új megrendelések elrugaszkodtak az előző havi 12, illetve 10 havi mélypontról.

A pozitív fejlemények mellett azonban kedvezőtlen jelek is sorjáznak. A foglalkoztatottság tavaly szeptember óta a legkisebb ütemben bővült, miközben a deflációs nyomás nem enyhült márciusban sem.

Egyáltalán nem biztos a fellendülés

"A márciusi BMI-indexek azt jelzik, hogy véget ért az év első két hónapjában tapasztalt lassulás korszaka az euróövezetben. A legfrissebb BMI-k alapján a bruttó hazai termék 0,3 százalékkal növekedhetett az első negyedévben" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki arra figyelmeztetett, hogy a bizakodást számos, nyugtalanságra okot adó tényező mérsékli.

Az új rendelések állományának és az új munkahelyek teremtésének elenyésző mértékű növekedése

arra utal, hogy a gazdasági fellendülés egyáltalán nem biztos. Mindazonáltal reménykedni kell abban, hogy a márciusi élénkülés ugródeszkául szolgál az Európai Központi Bank közelmúltbeli monetáris lazító intézkedései számára, és lehetővé teszi a növekedés ösztönzését a második negyedévben és a harmadik negyedév elején.