Itt a magyarázat a kamatvágásra

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
A legfrissebb inflációs jelentés alapadatai szerint az idei évre a korábbi 1,7 százalékkal szemben már csak 0,3 százalékos inflációt vár a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank a GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzést a decemberben várt 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte.
Vágólapra másolva!

A tavalyi év végén, azaz mindössze három hónapja publikált inflációs jelentésben még 1,7 százalékos inflációt vártak 2016-ra a jegybanknál. Ezzel szemben a kedden közölt prognózisuk ezt jelentősen visszavágta:

az MNB-nél már csak 0,3 százalékos inflációt várnak az idei évre.

Az infláció mértéke 2014-ben -0,2, míg 2015-ben 0 százalék volt. Az MNB az idei évre 0,3 százalékos fogyasztóiár-növekedést vár, míg 2017-ben 2,4 százalék lehet az infláció.

Meglepő előrejelzést közölt az MNB

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy az MNB csökkenteni fogja az inflációs prognózisát, viszont az elemzői konszenzus körülbelül 1 százalék körüli volt.

– kommentálta az Origónak az MNB lépését Török Zoltán. A Raiffeisen vezető elemzője szerint az előzetes várakozásokba még belefért volna egy 1 százalék körüli, esetleg az alatti prognózis, azonban 0,5 százalék alatti inflációs előrejelzés már nem.

Alaposan visszavágta inflációs előrejelzését a jegybank Fotó: Origo

A szakértő 0,7 százalékos inflációt vár, így könnyedén elképzelhető, hogy valóban 0,3 százalékos lesz a 2016-os infláció, hiszen az elmúlt években rendre a várakozások alatt teljesült a fogyasztói árak növekedése. Szerinte 2017-ben is várhatóan a 3 százalékos inflációs cél alatt marad az infláció.

Idén még messze lesz a 3 százalékos inflációs cél Forrás: MNB

Török Zoltán szerint az év második felében felpöröghet az infláció, aminek leginkább két oka van:

  • a nyersanyagárak (főleg az üzemanyag) emelkedése, illetve
  • a bérnövekedések.

Az utóbbival kapcsolatban az elemző elmondta, hogy a hazai munkaerőpiaci szűkösség, valamint a gazdasági növekedés felhajtó erőként hat a bérekre – ez eddig is így volt, azonban ez most kezd egyre általánosabb lenni.

Javított GDP-prognózisán az MNB

A gazdasági növekedést illetően a jegybank a decemberben közölt 2,5 százalékos GDP-növekedés helyett immár 2,8 százalékos növekedést vár, míg a 2017-es, 3 százalékos prognózison nem változtattak az MNB szakértői.

3 százalék körüli növekedést várnak a következő években Forrás: MNB

2015 negyedik negyedévében 3,2, míg a tavalyi év egészében 2,9 százalékkal nőtt a GDP az előző év azonos időszakával összehasonlítva.