Kemény pénzeket söpört el az olaj

kudarc hangulat veszteség kár befektetés tőzsde rossz ború
Vágólapra másolva!
A befektetők legalább 150 milliárd dollárt vesztettek az olaj- és gázvállalatok kötvényein, miután az olaj árfolyama 2014 nyarán szakadni kezdett. Ez pánikhullámot indított el a vállalati csődökkel kapcsolatban is, miután a legnagyobb cégek összesen ezermilliárdot buktak.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a vállalati kötvénypiaci befektetők, de a cégek is keményen buktak az olajár zuhanásán. A Financial Times elemzése szerint a 300 legnagyobb olaj- és gázvállalat mintegy 2,3 ezermilliárd dollárnyi piaci értékveszteséget könyvelhetett el a vizsgált időszakban, ami 39 százalékos szakadásnak felel meg.

A veszteségek jól mutatják, hogy az olajár esése milyen súlyosan megviselte a társaságokat és a befektetőket is, jóllehet január óta az árfolyam némileg felpattant. Mindazonáltal a fekete arany ára még mindig 65 százalékkal marad el 2014. júniusi csúcsától, amikor a Brent típusú olaj még a 116 dolláros hordónkénti árfolyam közelében állt.

Problémás hitelek

A bankok szintén nem örülhettek a kálváriának, mivel egyes pénzintézetek a saját tőkéjük több mint 40 százalékának megfelelő értékben nyújtottak hiteleket energiapiacban érdekelt cégeknek. Ennek következtében

a hitelezők szigorítottak a feltételeiken,

és a tőkepiacok továbbra is lényegében zárva vannak a legrosszabb minősítéssel rendelkező cégek előtt.

A kötvénypiacon emellett több mint 150 milliárd dollárt söpört el a mélyrepülés összesen 1 278 aktívan kereskedett, dollárban, euróban, angol fontban és jenben kibocsátott papírok értékéből.

Minden piacon beütött az olajár szakadása Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A vállalati hitelek kérdése azért is súlyos, mert az elmúlt évtizedben erősen felpörgött az olaj- és gáztársaságok hitelfelvétele.

A teljes hitelállomány a 2006-os 1,1 ezermilliárd dollárról majdnem megháromszorozódott,

és 2014-re 3 ezermilliárdra emelkedett – derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adataiból.

Leginkább az amerikai palaforradalmat meglovagoló cégek érintettek a lendületes hitelfelvételben, illetve az olyan feltörekvő piaci állami olajvállalatok halmoztak fel jelentős adósságot, mint a mexikói Pemex, a brazil Petrobas vagy a kínai CNPC.

Piaci hatások

Az alacsony olajár hatásai mindeközben igencsak kétségesek. Miközben ugyanis sokan azt hangsúlyozzák, hogy az olcsóbb olaj segíti a globális gazdasági növekedést, a BIS vezető közgazdásza, Hyun Song Shin a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a részvény- és kötvénypiacokon kiváltott volatilitásokat sem. Kiemelte, hogy a gyenge árfolyam visszafogja a kockázatvállalási hajlandóságot, ami viszont az eszközárak eséséhez vezet, és

egy lefelé ható spirál is kialakulhat.

Erős veszteségeket szenvedtek el azok a nagy alapkezelők is, melyek alacsony minősítésű vállalati kötvényekbe fektettek. Sokak ugyanis tavaly tavasszal az árfolyam stabilizációjára fogadtak, miután az árak emelkedni kezdtek. Az ezt követő mélyrepülés azonban durván megütötte ezeket a cégeket, melyek között olyan nagyágyúk is vannak, mint a Franklin Templeton.

Európa is szórta a pénzt

A bankok tekintetében a legnagyobb európai hitelintézetek összesen majdnem 200 milliárd dollár értékben hiteleztek energiacégeknek, amely nagyjából a saját tőkeállományuk negyedét teszi ki. Az Egyesült Államokban pedig a 20 legnagyobb bank együtt 115 milliárd dollárnyi hitelt osztott ki, amely a saját tőke 11 százaléka.

A saját tőkéjükhöz képest

a francia bankok rendelkeznek a legnagyobb kitettséggel.

Lendületesen hiteleztek a francia bankok Forrás: 123rf.com

A BNP Paribas például 12,8 milliárd dollárnyi olaj- és gázcégeknek nyújtott hitellel a legnagyobb szintet képviseli a francia pénzintézetek között, és az elmúlt időben jelentősen vissza is fogta a szektorban mutatott aktivitását.

Egész Európában viszont a Natixis rendelkezik a legnagyobb saját tőkéhez mért kitettséggel, és a pénzintézet szintén visszafogta az aktivitását, 15 százalékkal kevesebb hitelt nyújtva 2015 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest. A bank egyébként magabiztos a kitettségeivel kapcsolatban, mivel közlése szerint hitelfelvevőinek jelentős része nincs kitéve az olajár mozgásából fakadó kockázatoknak.

Noha az elmúlt időszak olajpiaci ralija ismét módosított a befektetői helyzeten, amíg nincs kézzelfogható megállapodás a legnagyobb kitermelők között a kínálati oldal tekintetében, addig marad a bizonytalanság a fekete arany hosszú távú jövőjével kapcsolatban.