A zöldhasú bosszúja sújtja az Apple-t

2016.03.23. 14:51

Noha az új iPhone SE valóban az Apple eddigi legolcsóbb telefonja, a jelentős feltörekvő piacokat valószínűleg ez sem fogja meghatni. A deviza-volatilitás ugyanis továbbra is az olcsóbb márkák irányába nyomhatja a fogyasztókat, melyek ráadásul sokkal nagyobb kijelzőket is kínálnak.

A napokban bejelentett új iPhone SE-ből a 16 gigabájtos modellt 399, míg a 63 gigabájtosat 499 dollárra árazták, de a dollár közelmúltbeli erősödése ennél magasabb árat eredményezhet az Egyesült Államokon kívül. Ez viszont igencsak megnehezíti az Apple azzal kapcsolatos stratégiáját, hogy áttörést érjen el a sokkal olcsóbb készülékek piacain – írja a CNBC.

A brazil reál, az orosz rubel, az indiai rúpia és a kínai jüan ugyanis egyaránt gyengült a dollárral szemben az elmúlt 12 hónapban. A vezető befektetési bankok szerint pedig ez a trend idén is folytatódhat, még annak ellenére is, hogy csökkentek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed idei kamatemelésével kapcsolatos várakozások.

A zöldhasú bosszúja

Jóllehet a legtöbb feltörekvő piacon még nem adtak ki hivatalos árakat, egyes jelentések már rámutattak, hogy ezek magasabbak lesznek a hétfőn bejelentetteknél. Az Apple kínai honlapján a 16 gigabájtos SE-nél, amely március végétől lesz elérhető az országban, például 505 dollárt adtak meg. Oroszországban és Indiában emellett a becsült ár 557 és 590 dollár lehet a hétfői árfolyamok alapján.

A dollár az Apple egyik nagy ellenfeleForrás: AFP/Adek Berry

Indiában korábban is tapasztalhatták már a jelentős árkülönbséget, mivel az iPhone 6s a bevezetéskor majdnem 50 százalékkal volt magasabb az amerikai árnál – hangsúlyozta Kiranjeet Kaur, az International Data Corporation (IDC) piackutató cég elemzője.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója ráadásul februárban jelezte is, hogy a következő évtizedben India lenne a vállalat egyik legfontosabb növekedési területe, noha az Apple eddig még nincs jelen hivatalosan az országban.

Egyébként is drága

A probléma azonban nem csupán az árfolyamokból adódik. Az is gond, hogy számos feltörekvő piacon már a 399 dollár (nagyjából 110 ezer forint) is túlságosan magas árnak számít, különösen a versenytársak készülékeivel összevetve – mondta Bob O'Donnell, a Technalysis Research vezető elemzője.

Az új, olcsóbb iPhone továbbra még mindig sokaknak drága leszForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Nem mellékesen pedig a hazai versenytársak felől érkező agresszív fellépés is tovább nehezítheti az Apple terjeszkedési stratégiáját. Éppen ezért az iPhone SE-nek 500 dollár alatt kellene maradnia ahhoz, hogy valóban versenyképes lehessen az olyan piacokon, mint India és Kína – magyarázta Ajay Sunder, a Frost & Sullivan telekommunikációs alelnöke.

A vezető feltörekvő piaci okostelefon gyártók, mint az indiai Micromax vagy a kínai Xiaomi ugyanis már napjainkban is magas színvonalú készülékeket árulnak 350 dollár alatti áron, ráadásul ezek nagyobb kijelzővel is rendelkeznek, mint az SE.

Mindemellett pedig talán a Samsung sem véletlenül lett 2015 utolsó negyedévének legjobban keresett okostelefon márkája. A vállalat ugyanis szintén forgalmaz 300 dollár alatti készülékeket, melyek ugyancsak nagyobb kijelzővel bírnak, mint az SE.

A méret a lényeg

A kijelző mérete egyáltalán nem elhanyagolható szempont a jelenlegi piacon. A fogyasztók ugyanis manapság egyre kevésbé szeretik a kis kijelzőket, és a nagyobbakat preferálják – mondta az IDC elemzője. Éppen ezért Kaur úgy látja, az SE csupán egy rövid távú növekedési lendületet adhat – már ha egyáltalán arra képes.

A márkanév ereje az egyik legfontosabb tényezőForrás: AFP/Andrew Burton

Amellett viszont, hogy az iPhone márkanév továbbra is erős vonzerővel bír, ami nem elhanyagolható tényező, olyan elemzők is vannak, akik szerint szép eladási számokkal kecsegtet az SE, még a feltörekvő piacokon is. Sunder kiemelte például, hogy minekután egyre többen rendelkeznek okostelefonokkal a feltörekvő piacokon, így az SE a kisebb kijelzőjével egy kényelmes második eszközt jelenthet sokak számára.

Igazán talán abban reménykedhet az Apple az új készülékkel – tette hozzá O’Donnell –, hogy ha lehengerlő eladási hullám nem is következik be, de a régebbi iPhone-ok birtokosai szép arányban fizetnek majd be egy új készülékre. Ez pedig talán éppen elég is lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK