Erősen gyengült a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a bankközi piacon szerda délelőtt Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének egy háttérbeszélgetés során tett kijelentéseire.

Délelőtt fél tizenkettő előtt tíz perccel eddigi napi csúcspontján, 313,61 forintot adtak egy euróért, a dollár árfolyama pedig 280,43 forintra emelkedett, később kissé erősödött a forint. Reggel 8 órakor – a szakértőkkel folytatott megbeszélés kezdetekor – 1 euró még 311,69 forintot ért, a dollárt pedig 278,35 forinton jegyezték, napi csúcspontjára nagyjából két forinttal drágult mindkét deviza.

Nagy Márton szavaira gyengült a forintForrás: MTI/Kovács Attila

Nagy Márton egyebek között arról beszélt, hogy a monetáris tanács meglepetést akart okozni azzal, hogy most kezdte el a kamatcsökkentési ciklust. Megerősítette, folytatódik az enyhítés, azaz a kamatvágás, egy lépés biztos lesz, de kettő vagy három is lehet, személy szerint 15 bázispontos lépésekben gondolkodik.

Ismét vágott a jegybank

Az MNB kedden 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, az elemzőket a csökkentés nem, de annak időzítése meglepte, csak későbbre vártak kamatvágást. A jegybank emellett szűkítette a kamatfolyosót, és lejjebb tolta a határokat.

A kamatcsökkentés bejelentése előtt, kedden délután két óra előtt egy perccel az eurót még 311,22 forinton, a dollárt pedig 277,39 forinton jegyezték. Az euró árfolyama percek alatt 1,91 forinttal, a dolláré pedig 1,57 forinttal ugrott meg, majd enyhén korrigált.