A 80-as évekbe zuhanhat a font

angol font, pénz, deviza, font
Vágólapra másolva!
Ahogy Nagy-Britannia egyre közeleg ahhoz, hogy eldőljön kilép-e az Európai Unióból, a befektetők hatalmas összegekben fogadnak a font zuhanására. Majdnem egész Izland gazdaságát kitevő mértékben kötnek ügyleteket arra, hogy a brit fizetőeszköz az 1980-as években látott szintekig szakad majd.
Vágólapra másolva!

Legalább 11 milliárd font (15,5 milliárd dollár) értékben kötöttek befektetők idén olyan opciós ügyelteket, melyekből akkor profitálhatnak, ha az angol font 1,3502 dollárig vagy az alá gyengül a június 23-i népszavazás után. Ez nagyjából 4 százalékos esést jelentene a jelenlegi árfolyamhoz képest – írja a Bloomberg. Az ügyletek több mint felét február 20., vagyis a népszavazás időpontjának bejelentése után kötötték.

Ezek a számok jól mutatják, hogy mekkora a tétje a közelgő népszavazásnak arról, hogy Nagy-Britannia elhagyja-e az EU-t, amely a szigetország exportjának és importjának mintegy felét adja. Noha a közvélemény-kutatások nem mutatnak egyértelmű eltolódást egyik tábor felé sem, a „Brexit” lehetősége már eddig is erőteljesen gyengítette a fontot a dollárral szemben.

Ismeretlen jövő

Ráadásul a font jövője lényegében megjósolhatatlan, mivel - bár van beépítve kockázati prémium a fizetőeszközbe -,

egy ilyen léptékű esemény következményeit szinte lehetetlen előre kiszámítani

– mondja Paul Meggyesi, a JP Morgan devizastratégája.

Miközben az 1,3502-es szint csupán a font idei esését mutatná, ez mégis a

legalacsonyabb szint lenne 1985 óta.

Mi több, a kereskedők 55 százalékos esélyt adnak arra, hogy ez az árfolyam már a népszavazás napján összejön.

Forrás: AFP/Oli Scarff

Meggyesi szerint a font az év közepére 1,38 dollárig eshet a jelenlegi 1,41-es szintről. Mindazonáltal lehet, hogy még a fenti történelmi szám is túlzottan optimistának bizonyul majd, ha a britek tényleg elhagyják az EU-t.

Amennyiben a szavazás egy „durva váláshoz” vezet Nagy-Britannia és az Unió között, akkor a brit gazdaság akár recesszióba is csúszhat, miközben a font az év végére

elérheti az 1,15 dolláros árfolyamot

– jelezte Nick Kounis, az ABN Amro Bank elemzője.

Tapintható feszültség

Ezzel együtt az izgatottság is kitapintható a befektetők körében. Az látszik ugyanis, hogy a font implikált volatilitása majdnem hat éves csúcsra ugrott, ahogy közeledünk a júniusi referendumhoz. Egy tényleges kilépés pedig akár

a válság óta nem látott csúcsokat is elhozhat a volatilitásban

– mondta Neil Jones, a Mizuho Bank londoni elemzője. Meglátása szerint a Brexit következtében az 1,2-es árfolyam is elképzelhető.

A font idei mozgása a dollárral szemben az idén Forrás: Investing.com

Miközben pedig London polgármestere, Boris Johnson a napokban úgy nyilatkozott, hogy a brit pénzügyi szektor ragyogóan teljesíthet az EU-n kívül, a devizakereskedők aggodalma ezt némileg megkérdőjelezi.

A font piacán az eladásra vonatkozó opciós ügyletek prémiuma több mint duplájára – rekord szintre – emelkedett a vételi opciókhoz képest.

Ehhez egyébként hozzájárult a brüsszeli terrortámadás is, mivel sokan úgy vélik, hogy ez felerősítheti az EU ellen kampányolók hangját.