A jegybank óva int a magas hozamoktól

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank szerint a pénzügyi piacokon engedély nélkül tevékenységet végző szolgáltatók hangzatos, rövid távon is magas hozamokat ígérve igyekeznek felkelteni a befektetők érdeklődését. A jegybank szerint ezek kimagasló kockázattal járnak, és komoly anyagi kárt is okozhatnak.
Vágólapra másolva!

A befektetési szolgáltatók itthon kizárólag a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélyével vagy (más uniós pénzügyi felügyelet meglévő engedélye esetén) regisztrációjával végezhetnek befektetési tevékenységet, írja közleményében a jegybank.

Ellenőrizze le a céget!

Befektetés előtt az MNB honlapján elérhető nyilvános adatbázisból könnyen ellenőrizhető, hogy az adott pénzügyi intézmény engedéllyel végzi-e tevékenységét, vagy nem. Azon szolgáltatók (cégek, természetes személyek), amelyek nem szerepelnek a jegybanki nyilvántartásában, nem jogosultak ilyen tevékenységek végzésére, közölte az MNB.

A jegybank 2013 októbere óta 82 piacfelügyeleti eljárást indított, melyből 49 eset jogosulatlan szolgáltatással állt összefüggésben. Jelenleg 50 piacfelügyeleti eljárás van folyamatban, ebből 40 eljárás tavaly indult.

Figyelmeztet a jegybank Fotó: Bielik István - Origo

Amennyiben valaki „gyanús” terméket vagy szereplőt észlel, vagy ha nincs meggyőződve arról, hogy a vele kapcsolatba kerülő személy jogosult az általa bemutatott tevékenységek végzésére, úgy ezt a jegybank honlapján is bejelentheti, közölte az MNB.