Elmarad a Volán-sztrájk

Csökkenő utazási kedvezmények, buszbérlet, volán
Vágólapra másolva!
Nem lesz Volán-sztrájk jövő héten. A szakszervezetek egy olyan ajánlatot kaptak a munkáltatól, amit tárgyalásra alkalmasnak tartanak.
Vágólapra másolva!

Korábban úgy volt, hogy húsvét hétfőn még nem, de keddtől a Volán-buszok 20-25 százaléka nem szállít majd utasokat.

Nem lesz jövő héten Volán-sztrájk Forrás: MTI/Beliczay László

Baranyai Zoltán a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke az Origónak azt mondta, a bértárgyalásban résztvevő szakszervezetek egy olyan ajánlatot kaptak a munkáltatótól, amiről érdemes tárgyalni. Ezért döntöttek úgy, hogy lefújják a sztrájkot jövő héten. A szakszervezeti vezetők többsége a béremelés mértékét elfogadhatónak tartja – mondta.

3-5 százalékos béremelés

Sztrájk helyett béremelés lesz a Volánoknál, közel 15 ezer munkavállaló fizetése emelkedik. Megszületett a bérmegállapodást a Közlekedési Központok tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége között - írta az MNV.

A béremelés a volános munkavállalók 85 százalékát érinti. Az átlagos béremelés mértéke nemcsak eléri a szakszervezetek által is jelzett 3 százalékot, hanem meg is haladja azt. Az MNV Zrt. – felelős munkáltatóként – a bértárgyalások során éppen a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező munkavállalók esetében javasolt még az átlagosnál is magasabb béremelést.

Eszerint a havi 190 ezer forint alatt kereső, több mint 2 600 dolgozó fizetése 5 százalékkal, míg a magasabb keresetű, csaknem 12 ezer dolgozóé 3,36 százalékkal emelkedik idén januártól. Mindemellett a cafeteriakeretek összegének emelésére is lehetőség lesz – írta a MNV.

100 ezret visz haza egy sofőr

Számtalan sebből vérzik a szakma, és ezeket elsősorban megfelelő bérezéssel lehetne orvosolni - mondta korábban Baranyai Zoltán az Origónak. Egyes megyékben mindössze nettó 100 ezer forintot visznek haza a sofőrök. Járművezető hiány van, egy megfelelő jogosítvány megszerzése majd 1 millió forintba kerül, ezzel szemben viszont a végzett sofőr aránytalanul alacsony bérért, átlagosan nettó 153 ezer forintért járja az utakat éjjel, nappal, ünnepnapon, hóban, kánikulában.