Skócia leszámolt a szénnel

Longannet, erőmű, szén, Skócia
A Longannet erőmű Skóciában
Vágólapra másolva!
Skócia csütörtökön bezárta az edinburghi Longannet erőművét, és ezzel teljesen beszüntette a szén alapú elektromosság-termelést. A terv szerint 2020-ra pedig már kizárólag megújuló energiából állítanának elő elektromosságot.
Vágólapra másolva!

Helyi idő szerint csütörtökön délután 3-kor zárták be a Longannet erőművet, amely 2 400 megawattos kapacitásával Európa legnagyobb szénerőműve volt, amikor 1969-ben üzembe helyezték – írja a CNBC. Ezzel pedig véget ért egy korszak Skóciában.

Noha Skóciában sokáig a szén dominált az elektromosság-termelésben, most, több mint egy évszázad után először

semmilyen energiát nem állítanak elő szén elégetésével

– közölte Hugh Finlay, a Scottish Power energiacég igazgatója.

Az erőmű bezárását részben a karbantartási és a transzmissziós költségek megemelkedése indokolja – hangsúlyozta a Scottish Power. A spanyol Iberdrola kezében lévő cég egykoron fél tucat széntüzelésű erőművet működtetett, de ma már a gázra és a szélre épít az elektromosság termeléséhez.

2020-ra a megújulók uralhatják Skóciát Forrás: Pixabay, Ulrike Mai

A skót kormány pedig azt az ambiciózus tervet fogalmazta meg, hogy 2020-ig 100 százalékban megújuló energiát használnának fel az elektromosság-kereslet kielégítéséhez. Ezzel együtt a skót energiastratégia

a nukleáris energia újabb felhasználását is visszautasítja,

szembemenve ezzel a szélesebb brit energiapolitikával.

A februárban publikált, a 2015 és 2020 közötti időszakra kijelölt brit energia prioritások ugyanis fokoznák a nukleáris energia felhasználását, valamint az úgynevezett hidraulikus repesztés technológiáját, hogy kiegészítsék az északi-tengeri gázkitermelést.