Uniós támogatások: a kormány szerint csak 100-200 milliót veszíthetünk

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség államtitkára szerint mindössze 100-200 millió forinttól eshet el az állam, ha beigazolódik a gyanú, és valóban szabálytalanságok történtek a most befagyasztott uniós támogatások kifizetésénél. Magyarországnak két hónapja van, hogy válaszoljon az Európai Bizottság vádjaira. 
Vágólapra másolva!

Az Öveges-programban talált szabálytalanságok miatt tart vissza az Európai Unió csaknem 40 milliárd támogatást – tudta meg az RTL Híradó.

Tantermek 14 milliárdért

A program pénzéből

44 vidéki és 8 fővárosi iskola környezetismereti tantermeit korszerűsítették,

összesen 14 milliárd forintért. A pályáztatásba azonban rengeteg szabálytalanság csúszott, többször is visszaéltek a támogatásokkal, ami miatt a botrányt kirobbantó Hadházy Ákos LMP-s politikus két éve feljelentést tett, az ügyben pedig nyomozás indult.

Ahogy az Origo is megírta, az Európai Bizottság a feltárt szabálytalanságok miatt csaknem 40 milliárd forint kifizetését függeszti fel.

Csepreghy: Csak százmilliók

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára az RTL Híradónak azt mondta: arra számít, az ügy végén

mindössze 100-200 millió forinttól eshet el az állam.

Csepreghy Nándor szerint csak 11 milliárdról vitatkoznak Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Körülbelül 11 milliárd forintról vitatkozunk az Európai Unióval, ennek pedig 1-2 százaléka lehet érintett a szabálytalanságokban” – mondta Csepreghy, aki szerint az elvesztett támogatásokat visszafizettetik az önkormányzatokkal.

Hadházy: szervezett pénzlenyúlás

Hadházy Ákos ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a „szervezett pénzlenyúlást” a minisztériumokban szervezhették.

Magyarországnak két hónapja van válaszolni az Európai Uniónak, ezután dőlhet el, mennyi támogatást veszíthet el az ország az esetleges visszaélések miatt.