Nagyot ugrott egyes állami cégek vezetőinek fizetése

Vágólapra másolva!
Több állami vállalat vezetője is többszörösét keresi Orbán Viktor jövedelmének. A legjobban és legrosszabbul keresők jövedelme között egyes cégeknél negyvenötszörös a különbség – derül ki a Népszabadság összeállításából.
Vágólapra másolva!

Hét állami erdőgazdaság vezérigazgatója keres havonta hárommillió forintot. A huszonkét állami erdőtársaság közül mindössze kettő vezetője keres kevesebbet másfél milliónál, míg tizenhétnél a vezérigazgató fizetése meghaladja az Orbán által meghirdetett kétmillió forintos plafont, amelyet tavaly ősszel az Állami Számvevőszék javaslatára töröltek el. A módosító kormányhatározat szerint a pénzügyi szektorban ­havi bruttó öt-, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentő­ségű cégeknél négy-, míg a többi állami vállalatnál hárommillió forint legyen az alapbér plafonja.

A stratégiai cégek vezetői a maximumot kapják

A Népszabadság által kikért adatok alapján az erdőtársaságok irányítói a többi állami vállalatvezetőhöz képest is meg vannak becsülve. A legjobban honorált erdőgazdasági szakemberek a másfélszeresét keresik, mint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Szerencsejáték Zrt., vagy éppen az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. első embere.

A lehetséges maximumot valóban stratégiai jelentőségű, illetve ­hazai mércével óriásvállalatok irányítói kapják.

Havi bruttó ötmillió forint a fizetése Nagy Csabának, a Magyar Fejlesztési Bank, Szarka Zsoltnak, a Magyar Posta Zrt. és Csiba Péternek, a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójának és Dávid Ilona MÁV-vezérnek.

Esetenként nagyok a különbségek

A lap összeállítása szerint igen eltérő mértékben szakadtak el a csúcsfizetések a vállalatok többi alkalmazottjának jövedelmétől. A Honvédelmi Minisztérium cégeinél öt-hatszoros differenciákat látni, az állami tulajdonú vízműveknél pedig nyolc-kilencszeres a bérkülönbség. A Szerencsejáték Zrt.-nél már hússzoros, míg a

MÁV és a Magyar Posta negyvenötszörös különbséget is megtűr.

Ez egyébként a lehetséges maximum, hiszen a minimálbér összege 111 ezer forint, és egyetlen állami cég irányítója sem kereshet többet ötmilliónál.