Simicskáékba ezúttal a KDB rúgott bele az M4 miatt

M4 autópálya közgép strabag M4 autópálya közgép
M4
Vágólapra másolva!
A Közbeszerzési Döntőbizottság összesen ötmillió forintra bírságolta a Közgép és az A-Híd cégeket, amiért olyan alvállalkozókat is alkalmaztak, akiket nem jelentettek be időben.
Vágólapra másolva!

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kezdeményezte az eljárást a két cég – a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., valamint az A-Híd Építő Zrt. – ellen, amiért azok megsértették a közbeszerzési törvényt.

A döntőbizottság (KDB) határozata szerint a két cég olyan alvállalkozókat is alkalmazott az M4-es autópályát érintő kivitelezési munkálatai során, amelyekről nem értesítette a tendert kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t., ezzel

megsértették a közbeszerzési törvényt,

egészen pontosan a 128. paragrafus 2. bekezdését.

Hibáztak Simicskáék Fotó: Bielik István - Origo

A Közbeszerzési Döntőbizottság ezért 2,5-2,5 millió forintra bírságolta a Közgépet és az A-Híd cégeket.

30 km, 110 milliárd

A szóban forgó közbeszerzés, az Abony és Fegyvernek közötti, kevesebb mint 30 kilométeres autópályaszakaszra vonatkozott. Ezt a távot három szakaszban pályáztatta az állam: a tender végén öt építőipari céggel kötöttek szerződést, 110 milliárd forintért. A vállalkozásokkal az alábbiak szerint szerződtek:

  • 46,7 milliárd forint, 13,4 kilométer út Abony és a Tisza között – Colas, Swietelsky
  • 32,5 milliárd forint, 2,3 kilométer út és egy Tisza-híd – Közgép, A-Híd
  • 31,5 milliárd forint, 13,2 kilométer út a Tiszától Fegyvernekig – Strabag.

Az építkezések az eredeti tervek szerint 2016 szeptemberében fejeződtek volna be, 2015 márciusban azonban leállították a munkákat.

A Miniszterelnökség az építkezés leállítását és a kivitelezői szerződések felmondását az Európai Bizottság kifogásaival indokolta: egyebek mellett felmerült a kartellgyanú. Az Európai Bizottságnál azonban nem kérdőjelezték meg a tenderezést.

Mégis vizsgálódik a GVH

Az M4-es autópálya építéséhez kapcsolódóan felmerült kartellgyanú miatt a Gazdasági Versenyhivatal 2016. január 8-án versenyfelügyeleti eljárást indított – közölték korábban a hivatalnál az Origo megkeresésére. Ez már csak azért is furcsa, mert

tavaly nyáron a GVH már foglalkozott a kérdéssel,

akkor nem találtak semmi olyat, ami alapján megindíthatták volna a versenyfelügyeleti eljárást.