Ismét a nyersanyagárak miatt jött a figyelmeztetés

réz, bánya
Vágólapra másolva!
Az olyan nyersanyagok, mint az olaj vagy a réz jelentősen eshetnek, miután a jelenlegi felíveléseket nem támasztják alá szilárd fundamentális tényezők – figyelmeztet a Barclays. A bank szerint éppen ezért borús jövő várhat a nyersanyagokra, amennyiben a befektetők elkezdik megrohamozni a „kijáratokat”.
Vágólapra másolva!

A réz árfolyama akár tonnánként 4 ezer dollárra zuhanhat a múlt héten tapasztalt 4945 dollárról Londonban, miközben az olaj visszatérhet a hordónkénti 30 dolláros szintekhez – mondja Kevin Norish, a Barclays elemzője. A nyersanyagok számára a legnagyobb kockázatot az jelenti, ha a befektetők gyorsan és egyszerre akarják kiiktatni az emelkedésre kötött fogadásaikat, ami komoly negatív hatásokkal járhat – idézi a Bloomberg az elemzőt.

A befektetők 2016 első negyedévében ugyanis igencsak vonzódtak a nyersanyagokhoz, ahogy azok felülteljesítők voltak a részvényekkel szemben. Elsősorban azért, mert sokan úgy látták, a megelőző negyedévek 11 és 14 százalékos szakadásai után az eszközosztály elérte a mélypontot, és elkezdhet talpra állni.

Támasz nélkül

Az olaj és a réz így elkezdett felállni a januári és februári mélypontokról, és ahhoz közelít, hogy

a legjobb évkezdést produkálja 2011 óta.

A Barclays becslései szerint az első két hónapban összesen több mint 20 milliárd dolláros volt a nettó tőkebeáramlás a nyersanyagpiaci termékekbe.

A Brent típusú nyersolaj hordónkénti árfolyamának változása 2016-ban (dollár) Forrás: Investing.com

Mindazonáltal

a nyersanyagpiaci fundamentumok javulásának hiánya árnyékot vet a közelmúlt emelkedésére.

A befektetők ugyanis sokkal inkább rövidtávú fogadásokat kötöttek a szektor emelkedésére, és mivel az eszközosztály elég jól is teljesített a negyedév során, a spekulánsok az átlagosnál lendületesebben zárhatják a pozícióikat – figyelmeztet a Barclays. Egy ilyen jóslat pedig komoly esésekkel fenyeget.

Élen a spekulánsok

Ezt támasztja alá, hogy a réz piacán a nettó long, vagyis az emelkedésre fogadó, ügyletek száma ebben a hónapban 27 862-re emelkedett, ami május óta a legmagasabb érték, miközben a március 22-én véget érő héten 23 011-en állt a szám. Az olajnál a long ügyletek száma elérte 235 830-at, ami június óta nem látott magasság, ahogy az esésre kötött fogadások kilenc hónapos mélységbe süllyedtek.

A réz tonnánkénti árfolyamának idei alakulása a londoni tőzsdén (dollár) Forrás: Investing.com

A Barclays ezzel együtt úgy számol, hogy

a réz következő negyedéves átlagára 4520 dollár lehet,

míg június és szeptember között 4300, az utolsó három hónapban 4180 dolláron alakulhat az árfolyam.

A Brent típusú nyersolaj tekintetében a következő negyedévben 36 dolláros, majd 40, az utolsó három hónapban pedig 43 dolláros hordónkénti árat várnak.