Vészesen fogy az olajnagyhatalom pénze

Szaúd-Arábia
King and Prime Minister of Saudi Arabia, Salman bin Abdelasis al-Saud (r) arrives at a meeting with German Chancellor Angela Merkel (not pictured) for bilateral discussions during the G20 summit in Antalya, Turkey 15 November 2015. In addition to discussions on the global economy, the G20 grouping of leading nations is set to focus on Syria during its summit this weekend, including the refugee crisis and the threat of terrorism. Photo: BERND VON JUTRCZENKA/dpa
Vágólapra másolva!
Egyre inkább a szűkülés jeleit mutatja Szaúd-Arábia gazdasága, ahogy az olcsó olaj tovább fokozza a az OPEC vezető államára nehezedő nyomást. A közel-keleti országnak már olyan pénzügyi gondokkal is szembe kell néznie, amire rég nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A szaúdi lakosság februári pénzkivonása a gazdaságból, illetve a csökkenő fogyasztói kereslet tovább nehezíti Szaúd-Arábia gazdasági helyzetét. A hétfői adatok szerint ráadásul a forgalomban lévő pénz mennyiségének egyik legszélesebb körű indikátorának számító M3 mutató 2000 óta először zsugorodott – írja a Bloomberg.

Miközben pedig a királyság rendelkezik a világ egyik legnagyobb devizatartalékával, az államháztartás stabilizálása érdekében végrehajtott kormányzati kiadáscsökkentések szintén erősítik a nyomást. Ráadásul

a gazdasági növekedés idén 1,5 százalékig lassulhat

a Bloomberg által megkérdezett elemzők mediánja szerint, ami a leglassabb ütem lenne 2009 óta. Mindeközben az olajállam vezetői rendre igyekeznek hangoztatni, hogy az ország képes átvészelni az alacsony olajár időszakát.

Az adatok gyenge fogyasztói bizalomról árulkodnak – mondta Simon Kitchen, a kairói EFG-Hermes vezető makrostratégája. A februári és márciusi emelkedések ellenére is alacsony maradt ugyanis a fekete arany árfolyama – mondta. Kiemelte,

2016-ig nem valószínű a fogyasztói hangulat felívelése.

Borús hangulat

Jóllehet az ATM-ekből történő készpénzfelvétel az elmúlt legalább öt hónap bővülése után most 8 százalékkal csökkent a jegybank adatai szerint, a kiskereskedelmi értékesítési tranzakciók éves alapon 9 százalékkal 15,2 milliárd rialra (4,1 milliárd dollár) zsugorodott. Ez utóbbi azért érdekes, mert a fogyasztói hangulat egyik fontos indikátorának számít.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Miközben pedig a magánvállalatoknak nyújtott banki hitelek mértéke 10 százalékkal emelkedett, ez valószínűleg inkább a rövid távú hitelezési aktivitást tükrözi – mondta Monica Malik, az Abu Dhabi Commercial Bank vezető közgazdásza.

– hangsúlyozta Malik. Valójában a projekttevékenységek lényegesen csökkentek, és mindent összevetve az látszik, hogy a kormányzati kiadások visszafogása csak mélyíti a gazdasági nehézségeket – tette hozzá az elemző.

Kormányzati erőfeszítések

A kormány egyébként azt a célt tűzte ki, hogy betömi a költségvetési lyukat, amely 2015-ben már elérte a GDP 15 százaléka körüli szintet. A hatóságok ezzel együtt az energiaárakat is növelték.

Malik szerint a pénzmennyiség szűkülése feltehetően a hazai betétek kormányzati csökkentését, illetve a nettó külföldi eszközök megcsappanását tükrözi. Ez utóbbi 38 milliárd riallal zsugorodott, noha ez az ütem még így is a leglassabb volt október óta, ahogy a Brent típusú olaj árfolyama emelkedésnek indult. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szaúdi kormány teljes bevételének mintegy 70 százaléka az olajexportból származik.