Elfogadták az új vámkódexet

NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
A gazdasági tárca által benyújtott törvényjavaslatot az új vámkódexről 178 parlamenti képviselő egybehangzó igen szavazatával fogadta el ma az Országgyűlés. Az új szabályok már május 1-jétől a segítik a tisztességes vállalkozásokat. A jogkövetők akár mentesülhetnek is a bírság megfizetésének kötelezettsége alól.
Vágólapra másolva!

Az új vámkódex szerint kedvezményben részesülnek a jogsértést önként felfedő és a jogszerű állapot helyreállításában proaktívan tevékenykedő vállalkozások. Az első hibázásnál gyakorlatilag csak figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), Az új kódex

mentesíti a bírságkiszabástól a hatóság ellenőrzésének megkezdése előtt önellenőrzést végző vállalkozót.

A ma elfogadott törvényjavaslat alapja az új Uniós Vámkódex, amely a már 20 éves Közösségi Vámkódexet rendelkezéseit váltja fel. Az új Vámkódex – amelynek szabályait minden tagállamnak alkalmaznia kell - főszabályként kötelezővé teszi, hogy a vámügyekben az adatok cseréje és tárolása elektronikusan történjék, egyszerűsíti a vámeljárásokat, hatékonyabbá teszi a kockázatkezelést.

Az Európai Unió álláspontja szerint az egységes szabályok várhatóan az egész Unióban erősítik a versenyképességet,

a növekedést, az uniós és tagállami költségvetési érdekek védelmét és az uniós polgárok biztonságát, továbbá növelik a foglalkoztatást.