Ömlik a pénz a feltörekvő piacokra

tőzsde bróker emelkedés befektetés részvény
Vágólapra másolva!
Márciusban 36,8 milliárd dollárnyi tőke áramlott a globális feltörekvő piaci külföldi portfóliókba, ami a legerősebb hónapnak számít 2014 júniusa óta. A részvények és a kötvények egyaránt jelentős beáramlást mutattak, régiós szinten pedig Ázsia volt a nyerő.
Vágólapra másolva!

A részvények és a kötvények is vonzották a befektetőket a feltörekvő piacokon, köszönhetően az alkalmazkodó jegybanki politikák és a hozamvadászat kombinációjának – idézi a CNBC az Institute of International Finance (IIF) jelentését.

Tekintve, hogy a feltörekvő piaci gazdasági fundamentumok nem mutattak érdemi javulást, a márciusi impozáns tőkebeáramlás feltehetően

a kockázatvállalás erősödésének

és a fejlett gazdaságok, különösen az USA lazító hangvételt megütő jegybankjainak tudható be – vélik az elemzők.

A márciusi beáramlás messze lekörözte a februári 5,2 milliárd dollárt, de a 2010 és 2014 közötti átlagos 22 milliárdot is meghaladta. Mivel a március 24-én véget érő időszak majdnem egy teljes hónapot lefed, így az idei március a második leghosszabb növekvő beáramlást mutató időszak, mióta az IIF elkezdte publikálni az adatokat.

Ázsiai győzelem

Ha regionális bontásban nézzük a számokat, úgy az látszik, hogy

az ázsiai régió a teljes tőkebevonás majdnem felét,

20,6 milliárd dollárt vonzott. A befektetők ugyanis visszatértek a korábban csúnyán megütött koreai részvényekhez, miközben a régiós kötvénykibocsátás is jóval lendületesebb volt az átlagosnál – jegyzi meg a jelentés.

A dél-koreai KOSPI részvényindex teljesítménye december óta Forrás: Investing.com

A dél-koreai részvény- és kötvénypiac februárban már a harmadik egymást követő hónapban szenvedett el tőkekiáramlást, amely az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed decemberi kamatemelése után indult el.

Fellángoló vonzerő

Emellett Latin-Amerika szintén tetemes,

13,4 milliárd dollárnyi tőkét szívott fel,

amit jelentősen támogatott, hogy megnőtt a külföldi befektetők érdeklődése Brazília iránt – írja az IIF. A külföldiek ugyanis több mint 2 milliárd dollár értékben nyomtak pénzt brazil részvényekbe a vonzó értékelések, illetve a politikai változások reményének következtében. A brazil Bovespa benchmark részvényindex ennek jegyében 23 százalékot emelkedett az elmúlt 30 napban.

A brazil Bovespa részvényindex idei teljesítménye Forrás: Investing.com

Mindazonáltal a szervezet arra figyelmeztet, hogy a feltörekvő piaci vonzerő talán csak egyszeri tündöklés lesz, amennyiben az értékeltségek vonzereje csökken. Ráadásul a Nemzetközi Valutaalap éppen ebben a hónapban adott ki egy jelentést, amelyben elég sötét képet fest a feltörekvők kilátásairól, és hangsúlyozta, hogy számos néhány feltörekvő piacnak

komoly pénzügyi réssel kellene szembenéznie

egy esetleges válsághelyzetben.

Ezen országok ugyanis nem rendelkeznek olyan bilaterális swap-megállaodásokkal, melyek a fejlett gazdaságokat segíthették a pénzügyi válság idején, aminek következtében sokkal sérülékenyebbek a külső sokkhatások esetén – állapította meg a Valutaalap.