Új fejezet közeleg a dollár történetében

pénz dollár
2777213 01/22/2016 US dollars. Natalia Seliverstova/Sputnik
Vágólapra másolva!
Lassan véget érhet a dollár nagy menetelése az elemzők szerint, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ismét laza hangot ütött meg. Ezzel az elmúlt időszak egyik legnagyobb befektetési sztorija fejeződhet be.
Vágólapra másolva!

Az amerikai dollár az idei év további részében már gyengülő trenddel nézhet szembe, és Richard Cochinos, a Citi európai devizastratégája szerint március végén és április elején is valószínűsíthető a zöldhasú esése – írja a CNBC.

Még tovább ment Kit Juckes, a Société Générale devizaelemzője, aki szerint Janet Yellen amerikai jegybankelnök keddi enyhe hangvételű beszéde a dollár nagy időszakának végét jelezheti, hasonlóan az 1990-es évek végén tapasztalt legutóbbi nagy felfutása utáni korszakhoz. Azt az emelkedést ugyanis a Fed 2002-es és 2003-as túlzott lazítása követte, melynek következtében a reálhozamokkal együtt a dollár is esett.

Hozzátette, jelenleg sokkal inkább egy meghatározott tartományban történő dollármozgás valószínű a medvepiac helyett, de ez a helyzet könnyedén megváltozhat.

A nagy menet

A dollár erősödése az elmúlt idők egyik legnagyobb befektetési sztorija volt, miután a Fed elkezdte visszafogni a monetáris élénkítését, vagyis megkezdte a 2008 után kinyitott pénzpumpa elzárását. Az amerikai fizetőeszköz szárnyalása pedig csak

súlyosbította a hagyományosan dollárban elszámolt nyersanyagok esését is.

Ráadásul mindez egybeesett a feltörekvő piacok egy gyenge időszakával, miután 2008-at követően jelentős tőkebeáramlást élvezhetett a térség.

Az US Dollar Index alakulása 2010 óta Forrás: Investing.com

Idén azonban új fejezet nyílhat a dollár történetében, ahogy a Fed a széles körű várakozások szerint inkább az oldalvonal mellől figyeli majd a világgazdaság eseményeit, és a korábban számítottnál kevesebbszer emel majd kamatot. Emellett pedig az eszközvásárlás lehetőségét sem lehet teljesen lesöpörni az asztalról, mivel Yellen véleménye szerint a dollár túlságosan erős – tette hozzá Dennis Gartman, piaci elemző.

Hangsúlyozta, a kanadai, az ausztrál és az új-zélandi dollár profitálhat leginkább a zöldhasú gyengüléséből, amely „könyörtelenül” folytatódhat.

Környezeti hatások

A széleskörű devizakosárral szembeni teljesítményét mutató US Dollar Index kedden 0,84 százalékkal gyengült, ami két hete a legrosszabb teljesítménye volt. Feltehetően nem véletlen az egybeesés, hogy Yellen éppen kedden közölte, hogy a döntéshozóknak érdemes megfontoltan haladniuk. Ezzel pedig alátámasztotta a befektetők azon várakozását, hogy pusztán a jó amerikai adatok nem lesznek elegendők ahhoz, hogy a Fed tovább szigorítson, és

nagy figyelmet fognak szentelni a külső kockázatoknak is.

A dollárnak tehát komoly ellenszelekkel kell szembenéznie 2016-ban, különösen akkor, ha az amerikai jegybank még tovább halasztja a normalizálási ciklusát – jegyezte meg David Song, a DailyFX elemzője.