Az állami tulajdonban lévő Budapest Bank 14,7 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el 2015-ben, közölte a hitelintézet.

A bank húsz év után 2014-ben első alakalommal számolt be veszteséges gazdálkodásról, a bankcsoport adózott vesztesége 38,7 milliárd forint volt.

A Budapest Bank tavaly június közepén került állami tulajdonba, miután az Magyar Fejlesztési Bank csoporthoz tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. kifizette a Budapest Bank Zrt. 100 százalékos üzletrészének ellenértékét, 700 millió dollárt a General Electric Capital Group számára.

14,7 milliárdos eredményről számolt be a Budapest BankForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyereség a kulcsszegmensekben elért növekedés mellett a javuló céltartalék-képzésnek, valamint egyszeri eredményjavító tételeknek köszönhető. A bankcsoport a deviza jelzálog- és autóhitel elszámolás miatti állománycsökkenés következtében jelentős összegű értékvesztést szabadított fel még az első félévben, ami 4,7 milliárd forinttal növelte a bank eredményességét.

Az elszámolás nyomán csökkenő portfólió, a csökkenő alapkamat, valamint az új, szigorításokat hozó árazási és hitelbírálati piaci szabályozás negatívan hatott a nyereségtermelő képességre, ezt ellensúlyozták azonban az egyszeri eredményjavító tételek – például az eszközeladásból származó bevételek, közölte a bank.