A Magyar Pénztárgép Szövetség szerint az új szabályozással ésszerűbb szabályokat írnak elő, mint korábban, és nagy segítséget jelent a felhasználóknak, hogy ezentúl át lehet íratni egy másik vállalkozás nevére az adóellenőrző egységeket.

Novák Zoltán, a szövetség elnöke szerint a szakma azért kérte ezt a könnyítést a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, mert épp az adóellenőrző egységek drágítják meg az online pénztárgépeket.

„Az AEE drága alkatrész. Ha valaki eddig bezárta az üzletét, 8 évig kellett volna őrizgetnie a pénztárgépét és az AEE-t, utána pedig ki kellett volna dobnia az amúgy hibátlan kasszát. Ezentúl viszont eladhatja a készüléket, és ez akár százezres veszteségtől is megkímélheti az ügyfeleket” – idézi Novák Zoltánt a szervezet közleménye.

A szövetség szerint lényeges az is, hogy szigorodtak a szervizelés feltételei. A módosítás nyomán a pénztárgép-műszerészek csak a forgalmazók és AEE-gyártók tanúsítványa alapján kaphatnak szervizengedélyt. „Eddig gyakorlatilag bárki megkaphatta az engedélyt, és sajnos sok volt a kontár vagy csaló a piacon. Mostantól viszont benne lesz az igazolványában, hogy az illető jogosult-e a javításra, és hogy milyen pénztárgépekhez ért” – mondta Novák Zoltán.

A Magyar Pénztárgép Szövetség elégedett az új szabályozássalForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Magyar Pénztárgép Szövetség tagjai üzenetértékűnek tartják, hogy például a plasztikai sebészeknek is kötelező lesz az online pénztárgép használata. Novák Zoltán szerint ha egy havi néhány százezres forgalmú kisboltban kötelező az online kassza, időszerű volt bevonni a naponta akár többmilliós bevételű magánpraxisokat is.