Trollok a szekrényben

sims 4 ea játék
Panaszkodnak a játékosok a fura hibákra
Vágólapra másolva!
„A sikeres együttműködés kulcsa minden szervezetnél a kölcsönös megértés” – eredetiség és újdonság: TAPS, TAPS, TAPS. De ha ekkora közhely – hiszen az –, miért van még mindig mit beszélni róla? Ha mindenki betartaná, ötször ilyen hatékonyan működne a cég, iparágtól függetlenül. Szóval kik gyilkolják a hangulatot, hányfélék és mivel érik el?
Vágólapra másolva!

A nárcisz

Mint a felpumpált izomzat. Csak egóban. Nincs önbizalma, aki ügyes, attól fenyegetve érzi magát: a másik teljesítménye bonyolult és hosszú láncban a személyéig érő támadás. Mintha a többiek sem lehetnének önmagukban kompetensek a saját területükön. Paradox módon szüksége is van azokra, akiknek a jelenléte viharfelhő a szemében: hiszen belőlük él. (Igen, ez vámpirizmus.)

Mínusz kapitány

Semmi építő nincs a konfliktusaiban. Nem értelmes vitára, hanem szurkálásra hajt. Mint mondani szokás, az élő fába is. Hosszan fejtegeti, mi hogyan és mitől nem lehetséges. A negatronok önjelölt kapuőrök, védik a kialakult, lehetőleg megcsontosodott rendet. Nehogy valami természetes újítás lerántsa a leplet arról, hogy valójában lufi a működése.

Panasz, panasz, panasz Forrás: EA

A védekező

Ennél tényleg egyszerűbb lenne téglából és malterból falat húzni: az már csak a nagy számok törvénye alapján sem valószínű, hogy mindenkitől, minden helyzetben, minden napszakban, minden erősségi fokon válságot jelentsen, ha nem értenek vele egyet. Az ember még a véleményével sem azonos. Szabad ellentmondani. Csak egy nézetet pellengérez ki a másik. A nézeteket meg szabad támadni. Az embereket nem. Aki sosem vitázik, előbb-utóbb magát akadályozza abban, hogy megértse a dolgokat és helyesen döntsön.

A vetítő

A picit megszépített tanulság, a finoman öndicséretbe hajló köszönetnyilvánítás, az az alig látható távolság, amelyre a cukormáz arrébb lökdösi a valóságot, a torzítás, a másképp beállítás – mindez nem vet ám jó fényt az emberre. Előbb-utóbb annál is aláássa magát, aki nem különösebben érzékeny a nagyon apró különbségekre, a csak a vájtfülűeket megszólító hamis hangokra. Visszatér és visszanyal. És akkor nagyon nehéz lesz mást hibáztatni. Ja, és breaking: az őszinteség nem öl meg.

Minden a legnagyobb rendben! Forrás: Thinkstock

A gerincbeteg

Az üzlet olyan sport, amely nagy testfelületet vesz igénybe. Mindennap be kell szállni a ringbe, ahol vállalni kell annak kockázatát, hogy a partner orrba nyom. Aki ehelyett aláfekszik, feladja, a könnyebbik utat választja, úgy beszél, ahogy az mások fülének zene, előbb-utóbb az egész környezetét lerántja erre a szintre.

A mutogató

Nem direkt és egyértelmű módon, inkább vízhatlan bevonattal, amelyről minden konkrétum lecsúszik. A simaság kulcserény itt. A mentségek is mindig simák és vízhatlanok. A felelős felnőtt kifejezésben a felelős szó is okkal szerepel.

Aki nincs a helyén

Egyáltalán nem csak a rossz zsaruk mutogatnak másra. Aki nem tud felelősséget vállalni a munkájáért, abból talán csak hiányzik valami. Képesség, tapasztalat, szakértelem, lendület, ambíció. De sajnos az eredmény ugyanaz. Olyasmit vállal, amit nem tud, ezért nem fog teljesíteni. Ha nem történik meg tudatosan, véletlenül sem fog, vak tyúk ide vagy oda. Ezt kezelni kell.

A konfliktusgyár

Senkinek nem sértetlen a múltja, senki nem hibátlan. De mindenki képes olyan rendszert kidolgozni, amelyben megkerüli a saját – akár száz százalékig jogos – dühét az interakcióiban. A kollégáink akár még meg is érthetik a gyerekkori traumáinkat, akkor sem valid őket terhelni a következményekkel. Ezeket jobb ott feldolgozni, ahol annak eredménye is lesz.

Lehet, de másnak is van problémája Forrás: Thinkstock

Aki nem reagál, aki túlreagál

Egy ideális világban minden terv szerint halad, az igaziban pedig elég ritkán végződnek így a történetek. Az üzleti élet tele van problémákkal. Nem biztos, hogy mindet meg lehet oldani, de csak a proaktív és felelős hozzáállásnak van erre esélye. Nem segít, ha megnyomjuk a pánikgombot. Nem segít, ha mindenkit tökfejnek nézünk.

A bully

Bár magyar fülnek ez egy barátságos szó, a lelki terror nettó erőszak, a megfélemlítés ugyanúgy bántalmazás, mint a pofon. Sajnos megjelent egy újfajta bully is: az, akinek papírból van a bőre, akit minden apróság kiborít. Az önjelölt áldozat viselkedése is sarokba szorít, az is beosztja mások idejét, viselkedését, temperamentumát, az is teher, az is stressz.

De egyébként ez a cikk azt mondja, ahol mind a tíz típust megtaláljuk, annak neve egyszerűen bürokrácia. Talán ezért van, hogy a vállalkozói attitüddel a vállalkozói szférában kötnek ki az emberek, nem a politikában, nem a hivatalnoki létben. Ahol egyébként rövid úton elvesztenék a józan eszüket.