Új tagok a Budapesti Értéktőzsde igazgatóságában

csengő kijelző MŰSZAKI ESZKÖZ TÁRGY
Budapest, 2015. június 22. A BÉT csengője a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Két új Igazgatósági tagot választott a Budapesti Értéktőzsde rendkívüli közgyűlése, mely így többségében külső, piaci szereplők által delegált tagokkal működik tovább. A társaság tulajdonosai elfogadták a tőzsde új javadalmazási szabályzatát is és meghallgatták a BÉT vezetőségének tájékoztatását a szervezet 2016-2020 közötti stratégiájáról.
Vágólapra másolva!

A testület két új tagja

  • Balog Ádám az MKB Bank elnök-vezérigazgatója és
  • Cselovszki Róbert az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A március 31-i eseményen a tulajdonosok elfogadták a BÉT új javadalmazási szabályzatát is. A döntéssel a BÉT Igazgatóságában a piaci szereplők már négy taggal képviseltetik magukat a hétfős testületben.

A tőzsde által kiadott közlemény szerint a fő tulajdonos MNB számára kiemelten fontos, hogy

a piaci szereplők többségben legyenek a tőzsde Igazgatóságában,

ezzel is biztosítva a BÉT átlátható működését, valamint a BÉT Igazgatósága által február végén elfogadott 2016-2020-ra vonatkozó stratégiájának sikeres megvalósítását is.

Ismét nemzeti tulajdonban a BÉT

A Magyar Nemzeti Bank 2015. november 20-án adásvételi szerződést kötött a Budapesti Értéktőzsde korábbi tulajdonosával, az osztrák CEESEG AG-val és Österreichische Kontrollbank AG-val. A tranzakció eredményeként, 75,8 százalékos részesedéssel az MNB minősített többségi tulajdonosa lett a BÉT-nek.

Az új stratégia – melyről a közgyűlésen a részvényesek is tájékoztatást kaptak – célja egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program megvalósítása, amelynek eredményeképpen a tőzsde hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképességéhez közép- és hosszú távon. A stratégia megvalósítását a BÉT a kormány támogatásával kívánja végrehajtani, így tárgyalásokat folytat a nemzeti tőzsde fejlesztésének lehetőségeiről.