Elbocsátásokat és 450 bankfiók bezárását jelentette be Spanyolország legnagyobb bankja, a Banco Santander – közölte pénteken a spanyol sajtó, hivatkozva arra a találkozóra, amelyen Ana Botín bankelnök és a szakszervezetek vettek részt egy nappal korábban.

A beszámolók szerint az elnök a bank kereskedelmi hálózatának és központi szolgáltatásainak újrastrukturálásával indokolta a döntést, amelyet az év folyamán, fokozatosan valósítanak meg. José Antonio Álvarez, a Banco Santander vezérigazgatója pénteknek e-mailben tájékoztatta a bank spanyolországi dolgozóit arról, hogy a több mint 3400 bankfiók számát 13 százalékkal csökkentik, és a bezárások várhatóan a legkisebb, három vagy annál kevesebb alkalmazottal működő irodákat érinti.

Közölte, a bank modernizálja fiókjait és egyúttal nyit a digitális szolgáltatások irányába, mert „a pénzügyi szaktor nagy változásokon megy keresztül, és a digitális forradalom új versenytársakat hoz”. Kitért a takarékossági indokokra is, mivel az új szabályozási előírások miatt megnövekedtek a költségek, miközben a bank rentabilitásra törekszik egy csökkenő szektorban.

Becslések szerint a Banco Santander több mint 24 ezer spanyolországi dolgozójából körülbelül ezer embert érinthet majd az átalakítás.