Az előzetes várakozásoknál jóval kedvezőbben, a GDP 1,9 százalékára teljesült a kormányzati szektor hiánya – ismertette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Központi Statisztikai Hivatal ma reggel nyilvánosságra hozott adatait. A másik fontos mutató, az államadósság pedig a GDP 75,3 százalékára csökkent.

A kormányzati szektornak a GDP arányában 2,4 százalékosra tervezett hiánya 2015-ben fél százalékponttal kedvezőbben alakult – idézte Varga Mihályt az ngm témában kiadott közleménye. Ennek egyik legfőbb indoka a hazai gazdaság teljesítményében és a meghozott gazdaságpolitikai intézkedések sikerében keresendő. A gazdasági reformok is működnek, ha kedvező a gazdasági környezet, akkor több beruházás valósul meg, emelkedik a foglalkoztatottak száma, ennek az eredményeként pedig növekednek a költségvetés bevételei – indokolta a kedvező adatokat a szakminiszter.

Több adó folyt be

Tavaly az adó- és adójellegű bevételek az összes főbb adónemnél jelentősen, összesen mintegy 550 milliárd forinttal meghaladták a tervezetteket – derült ki a tájékoztatóból. Mint mondta: mindeközben az adósságráta is tovább mérséklődött: 2014-hez képest 0,9 százalékponttal a GDP 75,3 százalékára. Varga Mihály arra is kitért, hogy a devizaadósság részaránya az előző évhez képest 4,5 százalékponttal 35,3 százalékra csökkent az államadósságon belül, így az államháztartás finanszírozása mára sokkal egészségesebbé, kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá vált.

További hiánycsökkentés

Az uniós módszertan szerinti hiánycél 2016-ra a GDP 2 százaléka. A kormány hazánk gazdasági szuverenitásának erősítése érdekében elkötelezett az államháztartási hiány és az államadósság további, folyamatos csökkentése mellett – szögezte le a tárcavezető. A 2017-es költségvetési tervezés pedig ennek maximális figyelembevételével, a kormányzati politikával teljesen összhangban zajlik.

Nullszaldós lesz az állam működése jövőre
A 2017-es költségvetést úgy tervezik, hogy az állam működése nullszaldós legyen - mondta Varga Mihály a sajtótájékoztatón az MTI tudósítása szerint. A tavalyi kedvező államháztartási adatokhoz a stabil gazdaság, a gazdaság fehéredése, a foglalkoztatás és a fogyasztás bővülése, az ország export-teljesítménye, valamint a járműipar, a gyógyszeripar, az élelmiszergazdaság járultak leginkább hozzá.

A KSH a korábbi évek gyakorlatának megfelelően március 31-én megküldte az államadósságra és az államháztartási hiányra vonatkozó adatokat az úgynevezett EDP-jelentésben az Európai Unió statisztikai hivatalának – tájékoztatott Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár. Ennek alapján az Eurostat április végén nyújtja be a tagállamokról szóló jelentését az Európai Bizottságnak.