Tárgyalóasztalhoz várják a tejtermelőket

2016.04.03. 16:36

Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke egyeztetésre várja hétfőn a tejtermelők képviselőit - jelezte a Nébih vasárnap kiadott közleményében.

A tejtermelők hétfőre figyelemfelhívó demonstrációt hívtak össze Budapesten tehénvonultatással, azt követően petíciót nyújtanak át a Nébih elnökének. A hivatal közleményében kiemelte, hogy Oravecz Márton, a nébih elnöke a hétfői demonstráció alkalmával a petíció átvétele mellett egyeztetésre is várja a tejtermelők képviselőit, hiszen a cél közös: a magyar gazdaság és a hazai tejágazat, a magyar tejtermelők védelme.

Vizsgálatok tucatjai

Ezt alátámasztandó a hivatal jelezte, hogy az elmúlt négy évben majd négy tucat ellenőrzést végeztek az ágazatban. Ennek eredményeként 15 alkalommal állapítottak meg jogsértést és több mint 96 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki – védve ezzel mind a tisztességes forgalmazók, mind pedig a vásárlók érdekeit.

Rendszeresek az élelmiszerbiztonsági célellenőrzések is, elsősorban a Kiemelt Ügyek Igazgatóságának közreműködésével. A tej- és tejtermékekre fokuszáló kiemelt akciók során két és fél év alatt mintegy 310 tonna alapanyagot, félkész- és készterméket foglaltak le az ellenőrök, többek között higiéniai problémák, lejárt fogyaszthatósági idő, illetve ismeretlen eredet miatt.

Sikeres partneri viszony

Megemlítették mindemellett, hogy a Nébih a piacszerzésben is segíti a hazai tejfeldolgozó létesítményeket és a hozzájuk kapcsolódó tejtermelő gazdaságokat. E téren elsősorban az export auditokra történő felkészülésben és az ellenőrzések lefolytatásában nyújt szakmai támogatást a hivatal.

A hatósági munka alapját az Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégia adja. A rendelet szintű dokumentum – amellett, hogy zéró toleranciát hirdet a tisztességtelen vállalkozások ellen – kiemelt figyelmet fordít az ágazati szereplőkkel való együttműködésre, a partnerségre, az információk és tapasztalatok kölcsönös megosztására. A Nébih közleménye a partneri kapcsolatot sikeresnek értékeli, amelyre a kiadott dokumentum szerint kiváló példa a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal végzett közös munka, amit február elején együttműködési megállapodás formájában is megerősített a két szervezet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK