Hiába elérhető az elektronikus fizetés, Svájcban a legtöbben még mindig bankjegyekkel fizetnek, van, aki még az adókat is pénzkötegekkel fizeti. A nagyrészt a bankszektorból élő országban nagyon sokan nem bíznak a bankokban.

„A készpénz a saját tulajdonod, a készpénz a szabadságot jelenti” – nyilatkozta a Bloombergnek Manuel Brandenberg ügyvéd, a Svájci Néppárt képviselője, aki azt is elárulta, hogy az adóhivatalban is inkább bankjegyekkel fizet. Mint mondta, szereti, ha a vagyonát kézzelfogható formában képes birtokolni.

Másfél millió forintos bankjegyet akart

Brandenberg nincs egyedül a véleményével, Svájcban általánosnak nevezhető a ragaszkodás a készpénzhez. A készpénz birtoklása a köztudatban legalább annyira kötődik az anyagi biztonsághoz, mint egy bankszámláé. Ez is összefügghet azzal, hogy a svájci bankjegyek évtizedek óta nem változtak. A közelmúltban kibocsátott bankjegyekre csupán hatékonyabb hamisításmegelőző elemek kerültek, a külsejük, illetve a címleteik azonban nem változtak.

A legkisebb svájci frank bankjegy 10-es, a legnagyobb 1000-es címletű (286 700 forint). Utóbbit egyes közgazdászok biztonsági okokból kivennék a forgalomból, mivel ezt a bankjegyet gyakran hamisítják. Az eurózóna országai hasonló okból tervezik az 500 eurós bankjegy megszüntetését is.

Svájci ezerfrankosok: vigyázat, hamisítják!Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Sok svájci szerint azonban egy hasonló lépés rontaná a pénznem értékét. A közelmúltban külön mozgalom szerveződött, amely szeretné elérni, hogy a mostani címleteket törvényben is rögzítsék, jelenleg ugyanis a svájci jegybank dönthet a címletek ki- vagy bevezetéséről. Manuel Brandenberg szintén ennek a mozgalomnak a tagja, bár ő ennél még egy lépéssel tovább is ment, nemrég félkomolyan még egy 5000 frankos (1 433 400 forint) bankjegy bevezetését is javasolta, amit a parlament nem meglepő módon elutasított.

Az 500 eurós visszavonásának egyébként ugyanígy vannak ellenzői, például az osztrák pénzügyminiszter-helyettes, Harald Mahrer, aki szintén a címletek törvényben való rögzítése mellett szólalt fel.

Gyanús üzletek ellen

Svájcban is vannak azonban, akik szerint túlzás, hogy 1000 frankosok is forgalomban vannak. Cedric Wermuth szociáldemokrata képviselő szerint abszurd az ennyire értékes bankjegy. Még 500 frankossal sem fizettem soha életemben. Jogos követelés, hogy a címlet visszavonásával csökkentsük a gyanús készpénzügyletek lehetőségeit” – mondta.

Egyes országokban már az elektronikus fizetés az uralkodó, német nyelvterületen még tartja magát a készpénzForrás: AFP/Justin Sullivan

A nagyobb címletű papírpénzek kivezetése sok országban, például Svédországban vagy Nagy-Britanniában logikus lépés lenne, hiszen a nagyobb tranzakciókat egyre többen már csak elektronikus úton fizetik, így a nagy címletek nyomtatása nem gazdaságos. Németországban, Ausztriában és Svájcban azonban továbbra is igen elterjedt a nagy címletű bankjegyek használata, ráadásul még mindig sok üzlet van, ahol nem lehet bankkártyával fizetni. Svájcban a kártyával történő vásárlások aránya csupán a harmada az Egyesült Királyságban mért aránynak.

Nem tartozik az államra

Flamur Halili, a Bloombergnek nyilatkozó zürichi lakos például azért fizet mindent készpénzzel, mert szerinte így könnyebben számon tudja tartani, mennyi pénzt ad ki, ráadásul így biztos, hogy nem halmoz fel adósságot. Mások viszont személyes szférájukat féltve nem akarnak bankszámlát nyitni, ennek feltehetően köze lehet ahhoz, hogy napjainkra többé-kevésbé megszűnt az, amiről a svájci bankrendszer sokáig híres volt: a külföldi számlák adatait a legtöbb bank indokolt esetben hozzáférhetővé tette.

Igaz, ez a hazai számlákra a törvény értelmében nem vonatkozik, sokakat ez mégsem nyugtat meg. A Svájci Néppárt másik képviselője, Natalie Rickli ugyan elismerte, hogy a számláit inkább online fizeti be, azt mondta, „nem szeretném, hogy az állam tudja, ki melyik étterembe jár. Ehhez a kormánynak semmi köze.”