Panama kormánya együtt fog működni bármely igazságügyi nyomozásban a világ volt és jelenlegi vezetőinek offshore üzleteiről kiszivárgott információk kapcsán – közölte Juan Carlos Varela, a Panamai Köztársaság elnöke.

A Süddeutsche Zeitung német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki egy titkos forrás a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat ad el az ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok el tudják rejteni üzleti tevékenységüket. 

A kiszivárogtatott iratokat és más dokumentumokat a német lap a nemzetközi oknyomozó újságírókat tömörítő International Consortium of Investigative Journalists szervezettel közösen dolgozta fel neves nemzetközi lapok több száz újságírójának közreműködésével. 

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Az adatok feldolgozásában és a tények feltárásában mások mellett részt vett a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación is. 
A mintegy 11,5 millió dokumentum  (e-mailek, pénzügyi kimutatások) feldolgozása nyomán több mint 210 ezer offshore céget sorolnak fel a mintegy egy éven át készült projektben. 

Az eltitkolt offshore vállalatokban érintett jelenlegi államvezetők közt van Vlagyimir Putyin orosz elnök, Petro Porosenko ukrán államfő, illetve Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király is. Más vezetők és politikusok családtagjaikon vagy barátaikon keresztül köthetők az offshore-ügyletekhez. 

A rengeteg kiszivárgott dokumentum szerint állami vezetők, bűnözők és több híresség, köztük Jackie Chan és Lionel Messi offshore-érdekeltségeire talált bizonyítékot az International Consortium of Investigative Journalist (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Csoportja). 

Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely „zéró toleranciát”  tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben. 

Ramon Fonseca, az említett ügyvédi iroda társalapítója kijelentette, cége nem felelős az offshore vállalatokkal történt visszaélésekért. Hozzátette, a dokumentumok kiszivárogtatása „bűncselekmény” és Panama megsértése. 

Magyar szál

Az Együtt azt követeli, hogy Orbán Viktor kérjen bocsánatot, amiért hazudott a 2010-es választási kampányban, amikor azt ígérte, véget vet az offshore-lovagok világának,  hiszen Horváth Zsolt kecskeméti fideszes politikus több Seychelle-szigeteki offshore cégben is érintett. 

Horváth Zsolt volt fideszes képviselő az egyetlen olyan magyar politikus, aki szerepel abban a hatalmas, eddig titkos nemzetközi dokumentumcsomagban, amely offshore cégek adatait tartalmazza – írja a Direkt36. 

Horváth Zsolt 2007-ben egy parlamenti felszólalásakorForrás: MTI/Soós Lajos

Horváth Zsolt 16 évig volt országgyűlési képviselő Kecskeméten, két éve visszavonult a politikától. 

Az Együtt szerint igazán pikáns, hogy miközben a Fidesz – még ellenzékből – az offshore-lovagok elleni harcot tette meg akkori gyűlöletkampánya egyik fő témájának, a kecskeméti fideszes lelkesen offshore-ozott a Seychelle-szigeteken. 

Horváth Zsolt tagadja, hogy lennének külföldi gazdasági érdekeltségei, de amikor az iratokban szereplő konkrét cégnevekkel szembesítették, megkérdezte, hogy mit szeretnének róluk hallani – írja az Index.

A vagyonbevallásai szerint a politikai pályája során sem megtakarításokkal, sem komolyabb üzleti háttérrel nem rendelkező Horváth Zsolt 2013 októberében – tehát még parlamenti képviselőként – lett az egyik igazgatója egy Seychelle-szigeteki cégnek – írja a 444.hu.

Ezt ugyan fel kellett volna tüntetnie a parlamenti vagyonnyilatkozatában, de nem tette. Néhány hónappal a parlamentből való távozása után pedig tulajdonrészt szerzett egy másik, szintén Seychelle-szigeteki cégben. Horváth nem árult el semmit a cégek tevékenységéről, de a kiszivárgott iratokból és egyéb körülményekből úgy tűnik, hogy köze lehet egy játékfejlesztéssel foglalkozó vállalkozáshoz.