Végrehajtás indulhat a Bankszövetség ellen

2016.04.05. 07:33

A Bankszövetség részletekben fizeti ki azt a négymilliárd forintos büntetést, amit a versenyhivatal adatkartellezés miatt rótt ki rá. A Bankszövetség reméli, hogy a bíróság felfüggeszti a büntetést. A bírság sokszorosan felülmúlja a szövetség büdzséjét, ha nem tudják kifizetni, a versenyhivatal végrehajtást indíthat, és a pénzt a szövetség tagjainak kell kifizetniük.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte a Bankszövetségnek, hogy részletekben fizesse ki a négymilliárd forintos büntetést, amiből eddig kétszer kétszázmillió forintot teljesített, mondta Kovács Levente, a szervezet főtitkára a Magyar IdőknekMegjegyezte, hogy a kiszabott bírság mértéke sokszorosan felülmúlja a szövetség teljes éves gazdálkodási tételeit, tagbevételeit, így ezzel felélik utolsó tartalékaikat. Ha a Bankszövetség nem tudja kifizetni a bírságot, a GVH végrehajtási eljárást indít, amelyet az adóhatóság foganatosít, így a mögöttes felelősként megnevezett bankoknak kell helytállniuk.

Fellebbeztek 

A szövetség arra vár, hogy a bíróság felfüggessze a fizetési kötelezettséget abban az ügyben, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) négymilliárd forintot meghaladó büntetést rótt ki januárban a szervezetre a Bank­Adat iparági átfogó adatbázis miatt.

Kötelező jelleggel 

A Bankszövetség a honlapján nyilvánosságra hozta a BankAdat adatstruktúráját, ebből nyilvánvalóvá vált, hogy abban árazási, illetve ügyféladatok nincsenek, vagyis a GVH ilyen irányultságú érvelése alaptalan – mondta Kovács Levente. "Bízom benne, hogy a pert követően, akár kötelező jelleggel – jogszabályi előírásra – működik majd hasonló adatbázis" - mondta Kovács Levente. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK