11 milliárd óra ki nem fizetett munkáért küzdenek a magyarok

családi pótlék, erzsébet utalvány, családok, bevásárlás
Vágólapra másolva!
Április első keddje a láthatatlan munka napja.  A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint Magyarországon minden ember a csecsemőktől a felnőttekig évente 130 napot tölt fizetetlen munkával. Évente 11 milliárd óra nem fizetett munkát teljesítenek magyarok. A magyar bruttó hazai termékbe, ha beleszámítana a láthatatlan munka az 23 százalékkal növelné a magyar GDP-t.
Vágólapra másolva!

Ha nem hallott a láthatatlan munkáról, akkor is biztosan ismeri. Mindenki előtt ott van az a kép, amit Zelk Zoltán is megírt a versében.

„Este jó, este jó
este mégis jó.
Apa mosdik, anya főz,
együtt lenni jó.”

(Zelk Zoltán: Este jó, este jó)

Évi 11 milliárd óra, az a munka, amiért senki nem kap semmilyen fizetést Magyarországon.

Ennyit takarít, bevásárol vagy vacsorát főz vagy füvet nyír egy anya vagy egy apa, de a gyerekek is tesznek ezért a sokmilliárd ingyenes óráért.

Ez még a KSH-t is meglepte

A KSH 2009-2010-ben kérdezte meg a családokat arról, hogy mennyi időt töltenek háztartási munkával. Szép Katalin a KSH módszertani főosztályának nyugalmazott vezetője szerint a 80-as évekhez képest 9 százalékkal nőtt a fizetetlen munka Magyarországon. Érdekesség, hogy a férfiak láthatatlan munkája főleg a főzés területén nőtt, a karbantartó munkáknál pedig csökkent egy kicsit.

A Központi Statisztikai Hivatal kutatása szerint,

vagy fizetséget is kapunk. Ezen az óriási különbségen még a KSH szakemberei is meglepődtek – mondta Szép Katalin.

A kutatás idején a megkérdezettek a nap 26 százalékát töltötték munkával, aminek 14,9 százalékát az úgy nevezett láthatatlan munka, 11,4 százalékát pedig a fizetett munka tette ki.

Szép Katalin szerint ez azért van, mert házimunkában a népesség 90,6 százaléka, míg fizetett munkában csupán a 32,2 százaléka vett részt.

A vasárnapi ebéd nem magától kerül az asztalra. Vagy elmegyünk a piacra és megvesszük az alapanyagokat, vagy félkész terméket vásárolunk a közértben, vagy elmegyünk egy étterembe és megrendeljük.

A magyarok többsége naponta több láthatatlan munkát végez, mint amennyiért fizetést is kap Forrás: KSH

Az egyik szám a mezőgazdaság statisztikájában jelenik, a másik a kereskedelmi statisztikai adatokban, a harmadik pedig a vendéglátás számaiban. Szép Katalin szerint azért is fontos, hogy az otthoni munkát is mérjük, mert így ítélhető meg pontosan a háztartások aktuális helyzete.

A nem fizetett munka mérése Kanadából indult el.

A célja az, hogy a társadalom figyelmét felhívja a láthatatlan munkára és elismerést is szerezzenek neki.

Sok anya, 10-20 évet is otthon van gyermekeivel, majd ápolja idős szüleit és unokáit. Nem dolgozik munkahelyen soha, de a társadalomban, a családban fontos szerepet tölt be – mondta Székely Hajnalka a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke.

Az ellenszolgáltatás nélküli tevékenység az, amit magunkért, a családunkért vagy a beteg rokonunkért végzünk. A szülők többsége,

mini közgazdász, családi menedzser, néha bejárónő és sokszor szakácsként is

üzemel – mondta Székely Hajnalka.

Gyereknevelés vs. karrier

Az a célunk, hogy a láthatatlan és a látható munka összeegyeztetése egyre kevésbé legyen konfliktustéma. Azok a családok, akik úgy döntenek, hogy az anyuka otthon végzi a munkát és ezzel a családját összetartja, a gyerekeket neveli azokat, akkor ezt éppen úgy értékeljük, mint ha az anya közgazdászkén, kutatóként, nővérként, bankárként vagy tanítóként dolgozik valahol. És ez nem azt jelenti, hogy ő soha nem fog visszatérni a munka világában, de az életéből egy bizonyos életszakaszt szán a családjának – mondta Székely Hajnalka a NOE elnöke.

A nagycsaládosok többsége maga festi lakását, házát Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Egyébként a NOE 2014-2015-ben végzett egy felmérést 600 család körében, ahol főleg a láthatatlan munkáról érdeklődtek. A nagycsaládokban is a házimunkát főleg a szülők végzik. Ahol az apuka válaszolt a kérdésekre, ott az derült ki, hogy 50-50 százalékban oszlik meg a háztartás vezetése a feleségével. Az anyák pedig 75 százalékosra becsülték azt a munkát, amit otthon elvégeznek, a férjükkel szemben.

Anya és apa hátán a teher

A megkérdezett családok felében dolgozott az anya teljes állásban. Ahol háromnál több gyerek van, ott inkább a részmunkaidős állásban dolgoztak az anyák.

Apák a ház körüli teendőkből és a polc felrakásból is kiveszik a részüket. A megkérdezett apukák azt mondták, a ház körüli teendők többségét ők végzik, az anyák pedig azt mondták, hogy sokszor fizetett szakember segítségét is kell kérniük.

A 80-as évekhez képest 9 százalékkal nőtt a ki nem fizetett munka aránya Forrás: MTI/Czimbal Gyula

A nagycsaládosok többsége maga oldja meg a javítási munkákat.

És a nagyszülők segítségét is ritkábban veszik igénybe – mondta Székely Hajnalka.

A magyar láthatatlan munka nemzetközi összehasonlításban a középmezőnyben van. Az OECD 2011-es kutatása szerint - amiben 27 országot vizsgáltak – Magyarországon, Ausztriában, Belgiumban és Spanyolországban is naponta valamivel több mint 3,5 óra házimunkát végeznek a család tagjai.

A láthatatlan munka világában a középmezőnyben vagyunk Forrás: KSH

A legtöbb láthatatlan munkát Mexikóban, Törökországban és Ausztráliában mérték. Ott több mint napi 4 órát mosnak, főznek, takarítanak, bevásárolnak és gyereket nevelnek a családok.