Már egy közel nullszaldós MKB-t adtak el

MKB Bank
Budapest, 2013. május 16. Az MKB Bank Zrt. központja Budapesten, az V. kerületben, a Váci utcában 2013. május 16-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az MKB bank rendbetételéből fakadó egyszeri tételek nélkül közel nullszaldós lenne a bank. Az MKB-t 2015 végén megszabadították az elmúlt évek jelentős veszteségeiért döntően okolható terhektől, így a bank 40 százalékkal mérsékelte nem teljesítő hitelportfólióját. A tőkehelyzete pedig a szanálási folyamatban elkönyvelt veszteségek után is stabil. A bankról nemrég derült ki, hogy több titokzatos befektető megvette. 
Vágólapra másolva!

Az MKB-ról leválasztották a projektfinanszírozáshoz kötődő, nem teljesítő hitelportfólió nagy részét. Tavaly ez nagyobb veszteséget jelentett a banknak, de a most kiadott jelentés szerint ezek nélkül az egyszeri hatások nélkül közel nullszaldós lenne a bank.

Az MKB-bankcsoport nettó kamatjövedelme 42,3 milliárd forintot, nettó jutalék- és díjbevétele 26,7 milliárd forintot, a banküzemi költségei pedig 52,9 milliárd forintot tettek ki tavaly.

Az MKB Bank Zrt. központja Budapesten, az V. kerületben Forrás: MTI/Illyés Tibor

A banknál a költségcsökkentést is elkezdték, amelynek a teljes hatása az idei évben realizálódik. A bankcsoport eredménye 2015-ben 76,4 milliárd forint veszteség.

Egyedi tételek miatt volt nagy zakó 2015-ben

A 2015-ös eredményt számos egyedi bevétel, kiadás és értékvesztés, céltartalékolási tétel terheli - írja a bank a közleményében. Ezeket kiszűrve az MKB-bankcsoport közel nullszaldós eredménnyel zárta az évet.

A Magyar Nemzeti Bank a múlt héten döntött az MKB értékesítéséről, a bankot a 37 milliárd forintot kínáló, a Blue Robin Investments S.C.A., a METIS Magántőkealap és a Pannónia Nyugdíjpénztár, a CIG partnerség tagja által alkotott konzorcium veheti meg.