Magyarország teljesen visszafizette a 2008-ban felvett 14,3 milliárd eurós hitelt. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Origónak azt mondta, bízik benne, hogy a korábbi hitelcsomag visszafizetése jó pont lesz a hitelminősítőknél.  

„Örömteli nap virradt ránk, mivel egy hosszú és nehéz időszakon vagyunk túl” - mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy teljesen visszafizettük a 2008-ban felvett nemzetközi hitelcsomagot. Az Európai Bizottság is jóváírta azt a 1,5 milliárd eurót, amit múlt héten visszafizettünk. Ezzel Magyarország a teljes 14,3 milliárd eurót visszafizette - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az IMF gratulációjára várva 

Az Origo kérdésére Varga Mihály azt mondta, az esetleges felminősítésnél biztosan jó pont lesz a 2008-ban felvett hitelek visszafizetése. A miniszter abban is bízik, hogy Ciprushoz hasonlóan Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője is gratulál majd Magyarországnak, hogy lezártuk az IMF-programot.   

Varga Mihály bízik az IMF-vezér gratulációjábanForrás: MTI/Marjai János

Jelentősen megnőttek a tartalékok

A korábbi törlesztéseket a belső piacról finanszírozta az állam a forintkötvények révén. 17 milliárd euróról 31 milliárdra nőtt az ország tartaléka 2016 elejére - mondta Varga Mihály. Magyarországon az a cél, hogy teljesen piaci finanszírozás történjen a következő években, mivel az államadósság 89 százaléka állampapírban van. Jelentősen csökkent az államadósságot illetően a külföldiek részaránya.  

Bizalom

Magyarország az államadósság csökkentésével elérte, hogy az állam olcsóbban tudja finanszírozni magát. A nemzetgazdasági miniszter szerint a lakossági állampapír vásárlásával a gazdaságba vetett bizalom is egyre jobban visszatért. A lakossági megtakarítások több mint fele lakossági állampapírban van. 

Szerdán utalta át Magyarország az utolsó másfél milliárd eurós részletet, ezzel teljes egészében megszabadultunk a 2008 őszén felvett hitelcsomagtól.