Az ingatlan.com elemzése szerint a lakóingatlanok iránt érdeklődők száma 36 százalékkal nőtt, és egyre többen keresnek új lakást a piacon. A budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 7 százalékkal 551 ezer forintra nőtt az első negyedévben, a vidéki városokban pedig átlagosan 4,35 százalékkal 323 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. A használt lakások ára viszont még nem csökkent.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az érdeklődés jelentősen nőtt az ingatlanpiacon. A múlt év első negyedévéhez képest 36 százalékkal több ember 40 százalékkal több ingatlanhirdetést nézett meg az érdeklődők. Tehát a növekvő érdeklődés mellett az intenzitás is fokozódott,mondta Balogh László.

Kis lakások mennek

Az ingatlan.com szerint jelentősen megnőtt az új építésű lakások iránti kereslet. “Az idei első negyedévben kétszeresére nőtt az újépítésű lakások iránti érdeklődés az egy évvel korábbi időszakhoz képest” - mondta Balogh László.

A szakember szerint a jelentős növekedés részben az új lakásokat preferáló állami támogatásoknak köszönhető. Noha az új lakások iránti érdeklődés szinte megduplázódott, ettől függetlenül a lakásvásárlók túlnyomó többsége, azaz 89,5 százaléka, használt lakást keres - emelte ki a szakértő. Az alapterületet nézve az első negyedévben az 50-54 négyzetméteres méretkategória volt a legnépszerűbb a keresők körében.

Az 50-55 négyzetméteres lakásokat keresik a legjobbanForrás: MTI

Az új lakások átlagos négyzetméterára Budapesten a decemberi végi 517 ezer forintról 553 ezer forintra, azaz 7 százalékkal emelkedett. A fővárosban a kínálat 6,5 százalékkal bővült, március végén közel 3200 új lakást kínáltak eladásra. Az új lakások kínálatának növekedésében fontos szerepe van az áfacsökkentésnek és a családok otthonteremtési kedvezménye kibővítésének is.

Balogh László szerint a jövőben sem csökken az érdeklődés az új lakások iránt, de az árak emelkedése a piacra kerülő új projektek és lakások miatt lelassulhat. 2017 második felétől már inkább a beruházók fognak a vevőkért versenyezni, de nem feltétlenül az árak terén, hanem a magasabb műszaki tartalommal és egyéb előnyökkel igyekeznek majd meggyőzni a vásárlókat.

Az ingatlan.com elemzése szerint a tízezer főnél nagyobb népességű városokban az új lakások négyzetméterára átlagosan 6,13 százalékkal 329 ezer forintra nőtt. A Pest és Csongrád megyei városokban nőtt az új lakások ára a legnagyobb mértékben.

Tavaly december végéhez képest mindkét megyében 7,3 százalékos volt az emelkedés, így Pest megyében március végén 307 ezer forint, Csongrád megyében 296 ezer forintba került egy új lakás négyzetmétere.

További érdekesség, hogy Veszprém megyében budapesti árakon lehet új lakást vásárolni: itt 6,2 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak 550 ezer forintra.

Szabolcs megugrott

A kínálati piacon lévő használt lakások is drágultak az első negyedév során. A legnépszerűbb – 50-70 négyzetméteres téglaépítésű – lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban 8 százalékkal 451 ezer forintra emelkedett. A tízezresnél nagyobb vidéki városokban 14,6 százalékkal 196 ezer forintra nőtt a kínálati ár. “Érdekes, hogy a legjelentősebb mértékű drágulás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében látható.

December vége óta az 50-70 négyzetméteres lakások átlagos négyzetméterára 15,1 százalékkal 194 ezer forintra nőtt” - emelte ki Balogh László. Több megyében is két számjegyű volt a drágulás, Veszprém, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád és Heves megyében 10-14 százalékkal 179-290 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak.

Az 50-70 négyzetméteres paneleknél a fővárosi átlagos négyzetméterár tavaly decemberhez képest 7 százalékkal 292 ezer forintra nőtt a kínálati árak alapján. A vizsgált vidéki városokban a szóban forgó panelek négyzetméterára 11,3 százalékkal 162 ezer forintra nőtt három hónap leforgása alatt.

Balogh László szerint megfigyelhető, hogy az ingatlanpiaci élénkülés miatt a használt lakóingatlanok piacán sok tulajdonos eleinte túlárazza a lakását, mindazonáltal egyértelmű az áremelkedés.

Ugyanakkor a drágulás üteme lassulhat a következő időszakban, mivel a fizetőképes kereslet korlátot szab az áremelkedésnek. “Rövidtávon azonban árcsökkenés nem várható, hiszen aki lakást vásárol, az legtöbbször el is adja meglévő lakását, ezért a lakástulajdonosok érdekeltek az árszint fenntartásában. Árcsökkenésre olyan piacon számítanánk, ahol az árak stagnálnak és az adásvételek száma is csökken. Jelenleg egyik feltétel sem teljesül a hazai lakáspiacon.” – mondta az ingatlan.com szakértője.

Az óriásházak stagnálnak

A 90-300 négyzetméteres családi házak ára mérsékelten emelkedett. A fővárosban az átlagos négyzetméterár 4,9 százalékkal 281 ezer forintra nőtt a december végi szinthez képest. A vidéki városokban 171 ezer forint volt az átlagár március végén, ami 0,6 százalékos drágulás, lényegében stagnálást jelent. 

A nagyházak nem mennek el olyan gyorsanForrás: Origo

Balogh László azt mondta, hogy vidéken a Tolna megyei városokban volt a legnagyobb drágulás, 13 százalékkal 125 ezer forintra nőtt a vizsgált méretű használt családi házak négyzetméterára. Ugyanakkor több megyében is csökkenés volt tapasztalható: Baranyában és Vas megyében például 8-9 százalékkal mérséklődtek az árak.

Maradnak a telekárak

A lakóövezeti és külterületi telkek árai kettős képet mutattak az első negyedévben. A fővárosban az átlagos négyzetméterár 40 ezer forintra, azaz 14 százalékkal nőtt decemberhez képest. A vidéki városokban azonban stagnáltak a telekárak: egy négyzetméter átlagosan 7 ezer forintba került.

A telekárak nem szálltak elForrás: MTI/Balázs Attila

A vidéki városokban jelentős a szórás az árakban, Csongrád megyében és Győr-Moson-Sopron megyében 15-16, Pest megyében 12 ezer forint a telkek négyzetméterára. Ezzel szemben Nógrád és Békés megyében az átlag 1-3 ezer forint. Az alacsonyabb szinten stagnáló telkek ára vészjósló lehet a demográfiailag és munkahelyek szempontjából hátrányos helyzetű települések számára.

Még idő, mire belendül az újlakások piaca

Balogh László szerint a jövőben az lakóingatlanok piacán egyre nagyobb súly képviselnek majd az új lakások. Az ingatlan.com prognózisa szerint mivel nagyon kevés új lakást kínáltak megvételre az utóbbi években, így alacsony bázisról indul ez a piac. Az idén minden bizonnyal meghaladja a 10 ezret az átadott új lakások száma, de az igazi fellendülés jövőre várható.