A vállalkozások harmada fizetésemelésre készül

Vágólapra másolva!
A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 4 pontos emelkedéssel újra megközelítette a pozitív tartományt, és jelenleg -7 ponton áll. A kkv-k leginkább pénzügyi eredményeikben, versenyhelyzetükben és a munkaerővel kapcsolatban várnak pozitív változást, míg a közterheket illetően rosszabb helyzetre számítanak.
Vágólapra másolva!

Javult a cégek hangulata, a hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 4 pontos emelkedést követően a pozitív tartomány közelében jár, és jelenleg -7 ponton áll. Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztályvezetője elmondta, hogy visszaesésekkel bár, de trendszerű a javulás az elmúlt két évben, közelítünk a pozitív hangulat felé. A cégek leginkább a pénzügyekben, a versenyhelyzetben és a munkaerővel kapcsolatban számítanak javulásra, de a közterhekkel kapcsolatban nem sok jóra számítanak.

Pénzügyeik alakulásával kapcsolatban rég voltak ilyen derűlátók a cégek. A következő egy évben átlagosan 7,1 százalékos árbevétel és 4,8 százalékos eredménynövekedésre számítanak. Ez nagy ugrás a tavaly év végi érékekhez képest (4,8 százalék és 3,2 százalék). Emellett versenyhelyzetüket tekintve minden negyedik cég számít arra, hogy a következő egy évben jobb helyzetben lesz a konkurenseihez képest, míg az előző negyedévben még minden ötödik cég gondolta így.

Ez meglátszik a munkaerővel kapcsolatos várakozásokon is: minden negyedik (24 százalék) kkv tervez felvételt, a legtöbben 1-4 fővel emelnék dolgozói létszámukat egy éven belül. További jó hír, hogy a vállalkozások több mint egyharmada (37 százalék) fizetésemelésre is készül.

Ezzel szemben a közterhek alakulásával kapcsolatban az elmúlt negyedévhez képest jóval negatívabban nyilatkoztak a megkérdezett cégek: 30 százalék helyett már a vállalkozások 40 százaléka számít növekvő adókra és járulékokra a következő egy évben.