Még ebben a hónapban megjelennek a kis- és középvállalatok fejlesztését célzó új pályázati felhívások a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében.

Az új GINOP-pályázatok között hamarosan megnyílik a logisztikai szolgáltató központok 6 milliárd forintos keretösszeggel vagy a kkv-k, beszállítói integrátorok támogatása 20 milliárd forint keretösszeggel. A GINOP minden pályázata - a jelenleg átdolgozás alatt álló felfüggesztettek is - június végéig megjelenik - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára.

Csökkentenék a függést

Lepsényi István szerint az Irinyi Terv végrehajtásával Magyarország 2020-ra az Európai Unió legiparosodottabb államai közé tartozik majd. A stratégia egyik célja, hogy az ipar aránya a bruttó hazai termékben a jelenlegi 23,5 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2020-ig - mondta. Emellett csökkenteni kell az ipar egyoldalú függését a járműgyártástól és a hozzá kapcsolódó beszállítói iparágaktól, meg kell erősíteni a többi ágazatot is, a kiegyensúlyozott gazdasági fejlődés biztosítása érdekében - mondta Lepsényi.

Foglalkoztatásra is lehet pályázni

Cseresnyés Péter, az NGM munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kiemelte, a GINOP-ból lehet pályázni a foglalkoztatási támogatásokra is. Az ifjúsági garancia programban mintegy 40 milliárd forintos keret áll rendelkezésre képzésekre és kompetenciafejlesztésekre, a 25 év alatti tartósan regisztrált munkanélküliek számára. A programokban 2016 március közepéig mintegy 26 ezer fő vett részt. Egy másik, úgynevezett gyakornoki programban 15 milliárd forint keretösszeggel a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése bér és járuléktámogatással. A munkaerőpiacon hátrányos helyzetűek foglalkoztatási lehetőségeit az Út a munkaerőpiacra program keretében támogatják, több mint 110 milliárd forint áll rendelkezésre 2018 végéig.

2017-ben lesz hatása

Balog Ádám, az MKB Bank vezérigazgatója arról beszélt, hogy az uniós pályázatok hatása először 2017-ben jelentkezhet, mivel a tényleges kifizetések 2016 második felében várhatóak. Rámutatott: a vissza nem térítendő uniós támogatások, és az azokat kiegészítő kedvezményes források, így a növekedési hitelprogram együtt utoljára ebben az évben segíti a vállalkozásokat. A bank speciális tanácsadást nyújt pályázatírási és projektmenedzsment szolgáltatásokkal és banki megoldásokkal együtt a pályázóknak.