Háromnapos hétvégék lesznek Venezuelában, pedig az ország gazdasága az összeomlás szélén áll. A kormány szerint azonban csak így tudnak spórolni az árammal, ugyanis az erőművek teljesítménye sem elegendő.

Péntekre is pihenőnapot vezetnek be Venezuelában, de nem azért, mert a gazdaság ennyire megengedheti magának a termelés csökkenését. A háromnapos hétvégével éppen spórolni próbálnak, az intézkedés egy energetikai vészterv része: a dél-amerikai országban nem termelnek elég áramot az erőművek, és a kormány azzal spórolna, hogy péntekenként bezáratják a munkahelyek nagy részét, hogy azok ne fogyasszanak.

Wc-papír sincs a boltokban

Venezuela hiába rendelkezik a világ legnagyobb feltárt olajtartalékaival - 2011-ben 297 milliárd hordónyi olajat mértek fel a dél-amerikai országban, többet, mint Szaúd-Arábiában, igaz, ennek jelentős része nehezen lenne kitermelhető- , az elmúlt évtizedek rossz gazdaságpolitikája számos problémát okozott.

Tüntetés a venezuelai függetlenség napjánForrás: Wikipedia.org, Carlos Díaz

Hugo Chavez hatalomra kerülése óta jellemző volt az infláció és az – 1989 előtt a keleti blokk országaiban is tapasztalt – áruhiány. Mára azonban kritikussá vált a helyzet, az infláció a 140 százalékot is meghaladta, és olyan alapvető áruk is hiányoztak a boltokból, mint az étolaj vagy a wc-papír. A válságot az olajár zuhanása súlyosbította, ami nem csoda, hiszen Venezuela bevételeinek mintegy 96 százaléka származik az olajkivitelből.

60 napos szükségállapot

A gazdasági válságnak tavaly politikai következményei is lettek, 17 év óta először elvesztette parlamenti többségét a kormányzó, Hugo Chavez egykori elnök alapította Egyesült Szocialista Párt. Nem sokkal később a venezuelai központi bank 2014 vége óta először ismertette az ország gazdasági mutatóit: mind kiderült, a tavalyi év első kilenc hónapjában az ország GDP-je 4,5 százalékot csökkent, ugyanebben az időszakban az infláció pedig 141,5 százalékot ért el. Januárban Nicolás Maduro venezuelai elnök 60 napos szükségállapotot rendelt el, ezalatt a kormány felhatalmazást kapott például arra, hogy átvegye az irányítást venezuelai vállalatok fölött, valuta- és árkorlátozást vezethet be.

Nicolás Maduro venezuelai elnökForrás: AFP/Juan Barreto

A kormány dolgát azonban tovább nehezítette, hogy az év eleje óta aszály sújtja Venezuelát. Ez azért is probléma, mert az országban az elektromos áram nagy részét meglepő módon nem szénhidrogén-erőművek, hanem vízlépcsők termelik. Az országban 18 ilyen erőmű működik, de ezek közül a Caroni folyón működő Guri-gát a venezuelai áramtermelés mintegy 70 százalékáért felel, a folyó mostani vízszintje pedig kritikusan alacsony szintet közelít.

A házakba még jut áram

Az áramtermelés csökkenése miatt a kormány kénytelen korlátozó intézkedéseket bevezetni, ennek része az üzemek pénteki bezárása. Szintén az ipari áramfogyasztást mérsékelné az a rendelet amely az állami vállalatokat arra kötelezik, hogy 20 százalékkal vágják meg a saját fogyasztásukat. A korlátozások, valamint a háromnapos hétvége júniusig maradnak érvényben.

Kérdéses viszont, mennyire lesznek hatékonyak ezek az intézkedések, hiszen az ipar Venezuelában nem a legnagyobb áramhasználó szektor,a lakosság jóval több áramot fogyaszt. Nicolás Maduro ennek ellenére, legalábbis egyelőre nem rendelt el korlátozásokat a lakossági áramfogyasztásban.