Újabb közvetítő akadt fenn a felügyeleti rostán

2016.04.08. 19:15

Bejelentés hiányában végzett tőkepiaci függő ügynöki tevékenységet az Alabama Limit Kft. egy ciprusi társaság részére – állapította meg az MNB, amely eltiltotta a társaságot a jogosulatlan tevékenység végzésétől, s egyben 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte - közölte a felügyeleti jogkört ellátó MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint piacfelügyeleti eljárása során megállapította, hogy a budapesti Alabama Limit Kft. (korábbi nevén Profit & Partnership Kft.) a ciprusi székhelyű Teletrade-DJ Ltd. – egyébként határon átnyúló szolgáltatásnyújtásra jogosult társaság – részére bejelentés hiányában, jogosulatlanul befektetési szolgáltatásra irányuló függő ügynöki tevékenységet végzett. Az Alabama Limit Kft. ugyan szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, ám esetében megbízót nem rögzítettek, így a társaság – megbízó hiányában – közvetítői tevékenység végzésére ténylegesen nem jogosult. Az MNB már piacfelügyeleti eljárás alatt erre figyelmeztetett.

Tíltás, húszmilliós birság

Az Alabama Limit intenzív marketing és oktatási tevékenysége útján befektetőket közvetített a ciprusi felügyeleti engedéllyel rendelkező Teletrade-DJ Ltd. befektetési vállalkozás részére. A Kft. magyar nyelven kínált információkat és technikai segítséget a nemzetközi pénzügyi piacokon befektetni vágyóknak. A vizsgált időszakban számos hazai befektető számára tette lehetővé a kereskedési számlák megnyitását, s azon keresztül az online deviza, CFD és árutőzsdei termékekkel való kereskedést. A hazai társaság díjazása az ügyfelek kereskedési számláin végrehajtott tranzakciók nyereségéhez igazodott, így érdekelt volt minél több befektető közvetítésére partnere számára.

Az MNB ma közzétett határozatában azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Alabama Limit Kft. bejelentés hiányában függő ügynöki tevékenységet végezzen, s a feltárt jogsértés miatt 20 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte a társaságot.

Eljárás Profit Square Business ellen

A piacfelügyeleti eljárás lezárását követően az MNB észlelte, hogy az Alabama Limit Kft. korábbi székhelyén – a „Profit Point márka magyarországi képviseleteként" – a Profit Square Business Kft. végez tevékenységet. Ugyan ez a társaság is szerepel a hazai felügyeleti függő ügynöki nyilvántartásban, azonban – megbízó hiányában – ezen társaság sem jogosult közvetítői tevékenység végzésére. Az MNB a Profit Square Business Kft.-vel szemben piacfelügyeleti eljárást indított.

A tőke többszörösét is el lehet bukni

Az MNB ismét felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy az elmúlt években egyre nagyobb mértékben terjedtek el az online – jellemzően többszörös tőkeáttételű forex és CFD ügyletek kötését lehetővé tévő – kereskedési platformok. A tőkeáttétel a kis piaci árfolyammozgások hatását nagymértékében felerősíti, így a piaci mozgások felnagyítása következtében a befektetők akár a befektetett tőkéjük többszörösét is rendkívül gyorsan elveszíthetik. Az ilyen típusú ügyletek kötése tehát még a megfelelő jogosultságokkal bíró, az Európai Unióban székhellyel rendelkező szolgáltatók vonatkozásában is jelentős kockázatokkal jár, különös tekintettel arra, hogy a határon átnyúló szolgáltatást nyújtó társaságokra a bejegyzés helye szerinti ország jogszabályi környezete vonatkozik.

A pénz- és tőkepiac átlátható működésének tehát alapvető biztosítéka, hogy az itt tevékenykedő személyek, illetve a hozzájuk kapcsolódó közvetítők csak a jogszabályban meghatározott formai keretek között működjenek. Ha a piaci szereplők vagy a hatóság számára nem egyértelműek a közvetítői viszonyok, a befektetési szolgáltatási tevékenység hatékony felügyelete már akkor is jelentősen sérül, ha e közvetítői viszonyok egyébként a megfelelő engedélyek birtokában működő társaságokhoz kapcsolódnak.

Ajánlott tehát minden, pénzügyi szervezettel történő szerződéskötés előtt az MNB honlapján előzetesen tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK