Japán mágia bűvöli el a dollárt

2016.04.08. 11:56

Noha a dollár pénteken már némileg korrigált a japán jennel szemben, a japán fizetőeszköz csütörtöki erősödése rendesen felforgatta a piacokat. Ráadásul míg a pénzügyminiszter kijelentése szerint a kormány kész beavatkozni a piacon, az elemzők szerint ennek kicsi a valószínűsége.

A dollár 0,7 százalék fölötti emelkedést produkált közép-európai idő szerint péntek reggel, miután a japán pénzügyminiszter bejelentette, készek közbelépni a jen gyors erősödésével szemben, amennyiben ez szükséges. A miniszter ezzel együtt nem beszélt konkrét intervenciós lehetőségekről.

Másfél év alatt 10 százalékkal erősödött a jen a dollárral szembenForrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Ez azonban még messze nem mondható meggyőzőnek a jen erejével szemben, főleg hogy csütörtökön az egymást követő ötödik napon izmosodott a fizetőeszköz, mintegy 1,7 százalékkal. Az így elért 107,92-es szint a legerősebb volt 2014. október 19-e óta, és a jen már nagyjából 10 százalékkal került feljebb idén a dollárhoz képest.

A pénteki korrekció ráadásul egyszerűen technikai jellegű is lehet, ahogy a rövid távú kereskedők a hét vége előtt zárják a pozícióikat a jen masszív ralija után – tette hozzá a képhez Daisaku Ueno, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley vezető devizastratégája.

Szavak és tettek

A jövőre nézve a legfontosabb kérdés azonban, hogy a Bank of Japan vajon képes és hajlandó lesz-e fellépni a jen erősödésével szemben. Egyrészt ugyanis a csütörtöki felívelés azt követően indult be, hogy Haruhiko Kuroda jegybankelnök arra utalt, készek tovább lazítani, amennyiben szükséges. Másrészt a kormányzat részéről is kijelentették, hogy feszülten figyelik az árfolyamok „túlzott és rendezetlen” mozgásait, melyek meglátásuk szerint negatív hatásokkal bírnak – írja a Business Insider.

Az USD/JPY árfolyam alakulása 2016-banForrás: Investing.com

Általában arról van szó ugyanis, hogy a gyengébb fizetőeszköz segíti a japán exportőröket és így a vállalati profitokat is. Egyes közgazdászok ezért úgy érvelnek, hogy az erősödő jen rossz hatással van a japán üzletre.

Politikai kockázatok

Mindennek ellenére számos elemző szerint a Bank of Japan intervenciója valószínűtlen a jövő havi G7-találkozó előtt. A Credit Suisse elemzőcsapata szerint ugyanis Japán mint a május 26-27-én esedékes összejövetel házigazdája nem fog behúzni egy olyan politikailag kockázatos lépést, mint az intervenció, amennyiben az USD/JPY árfolyam esése lassú és egyenletes marad, valamint ha a Nikkei részvényindex el tudja kerülni a katasztrofális beszakadást. Jóllehet ezt a véleményt még szerdán fogalmazták meg az elemzők, a legfrissebb hírek arra utalnak, hogy valóban reálisnak tűnik a puszta retorikai fellépés.

A Nikkei 225 index 2016-os teljesítményeForrás: Investing.com

Különösen úgy, hogy a G7-találkozó kulcsfontosságú diplomáciai esemény lesz Abe Sindzó japán kormányfő számára, és egy devizapiaci intervenció csökkentené a stratégiai esélyeit – hangsúlyozták a Financial Times elemzői. Ráadásul Abe éppen kedden jelezte a The Wall Street Journalnak, hogy az országoknak el kellene kerülniük fizetőeszközeik versenyszerű leértékelését.

Hogy még csavarosabb legyen a történet, a Credit Suisse elemzői hozzáteszik, Japán valószínűleg óvatosan fog fellépni az USA-val szemben. A közelgő amerikai elnökválasztás mellett ugyanis a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) megállapodását is el kell még fogadnia Kongresszusnak. Egy ilyen környezetben pedig Japán nem akarja majd kockáztatni a devizamanipulációval kapcsolatos esetleges amerikai vádakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK