Japán mágia bűvöli el a dollárt

dollár USD deviza pénz
WASHINGTON, DC - MAY 20: Newly redesigned $100 notes lay in stacks at the Bureau of Engraving and Printing on May 20, 2013 in Washington, DC. The one hundred dollar bills will be released this fall and has new security features, such as a duplicating portrait of Benjamin Franklin and microprinting added to make the bill more difficult to counterfeit. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Noha a dollár pénteken már némileg korrigált a japán jennel szemben, a japán fizetőeszköz csütörtöki erősödése rendesen felforgatta a piacokat. Ráadásul míg a pénzügyminiszter kijelentése szerint a kormány kész beavatkozni a piacon, az elemzők szerint ennek kicsi a valószínűsége.
Vágólapra másolva!

A dollár 0,7 százalék fölötti emelkedést produkált közép-európai idő szerint péntek reggel, miután a japán pénzügyminiszter bejelentette, készek közbelépni a jen gyors erősödésével szemben, amennyiben ez szükséges. A miniszter ezzel együtt nem beszélt konkrét intervenciós lehetőségekről.

Másfél év alatt 10 százalékkal erősödött a jen a dollárral szemben Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

Ez azonban még messze nem mondható meggyőzőnek a jen erejével szemben, főleg hogy csütörtökön az egymást követő ötödik napon izmosodott a fizetőeszköz, mintegy 1,7 százalékkal. Az így elért 107,92-es szint a legerősebb volt 2014. október 19-e óta, és a jen már nagyjából 10 százalékkal került feljebb idén a dollárhoz képest.

A pénteki korrekció ráadásul

egyszerűen technikai jellegű is lehet,

ahogy a rövid távú kereskedők a hét vége előtt zárják a pozícióikat a jen masszív ralija után – tette hozzá a képhez Daisaku Ueno, a Mitsubishi UFJ Morgan Stanley vezető devizastratégája.

Szavak és tettek

A jövőre nézve a legfontosabb kérdés azonban, hogy a Bank of Japan vajon képes és hajlandó lesz-e fellépni a jen erősödésével szemben. Egyrészt ugyanis a csütörtöki felívelés azt követően indult be, hogy Haruhiko Kuroda jegybankelnök arra utalt,

készek tovább lazítani, amennyiben szükséges.

Másrészt a kormányzat részéről is kijelentették, hogy feszülten figyelik az árfolyamok „túlzott és rendezetlen” mozgásait, melyek meglátásuk szerint negatív hatásokkal bírnak – írja a Business Insider.

Az USD/JPY árfolyam alakulása 2016-ban Forrás: Investing.com

Általában arról van szó ugyanis, hogy

a gyengébb fizetőeszköz segíti a japán exportőröket és így a vállalati profitokat is.

Egyes közgazdászok ezért úgy érvelnek, hogy az erősödő jen rossz hatással van a japán üzletre.

Politikai kockázatok

Mindennek ellenére számos elemző szerint a Bank of Japan intervenciója valószínűtlen a jövő havi G7-találkozó előtt. A Credit Suisse elemzőcsapata szerint ugyanis Japán mint a május 26-27-én esedékes összejövetel házigazdája nem fog behúzni egy olyan

politikailag kockázatos lépést,

mint az intervenció, amennyiben az USD/JPY árfolyam esése lassú és egyenletes marad, valamint ha a Nikkei részvényindex el tudja kerülni a katasztrofális beszakadást. Jóllehet ezt a véleményt még szerdán fogalmazták meg az elemzők, a legfrissebb hírek arra utalnak, hogy valóban reálisnak tűnik a puszta retorikai fellépés.

A Nikkei 225 index 2016-os teljesítménye Forrás: Investing.com

Különösen úgy, hogy a G7-találkozó kulcsfontosságú diplomáciai esemény lesz Abe Sindzó japán kormányfő számára, és egy devizapiaci intervenció csökkentené a stratégiai esélyeit – hangsúlyozták a Financial Times elemzői. Ráadásul Abe éppen kedden jelezte a The Wall Street Journalnak, hogy az országoknak el kellene kerülniük fizetőeszközeik versenyszerű leértékelését.

Hogy még csavarosabb legyen a történet, a Credit Suisse elemzői hozzáteszik, Japán valószínűleg óvatosan fog fellépni az USA-val szemben. A közelgő amerikai elnökválasztás mellett ugyanis a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) megállapodását is el kell még fogadnia Kongresszusnak. Egy ilyen környezetben pedig Japán nem akarja majd kockáztatni a devizamanipulációval kapcsolatos esetleges amerikai vádakat.