Térképen mutatjuk, hol veszi át a kéményeket az állam

2016.04.08. 14:13

Július 1-jétől a katasztrófavédelem az ország jelentős részében átveszi a lakossági kémények ellenőrzését az önkormányzatoktól és a kéményseprőcégektől. A katasztrófavédelem térképet készített arról, hol fogja söpörni a kéményeket. 

A katasztrófavédelem július 1-jétől minden olyan helyen átveszi a lakossági kéményseprést, ahol ezt a feladatot a megyei jogú város önkormányzata nem vállalta, közölte az Origóval Mukics Dániel, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője. 

A katasztrófavédelem és az önkormányzatok 

A katasztrófavédelem Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Veszprém megye egészében, míg Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Pest megye egy-egy részén jelenik meg kéményseprőipari szolgáltatóként. A többi megyében továbbra is a jelenlegi szolgáltató végzi a sormunkát. 

A katasztrófavédelem térképen foglalta össze, az ország mely részein veszi át a lakosság kéményeit:

A kék területek a katasztrófavédelemé lesznek július 1-jétől, a sárgák maradnak az önkormányzatokéiForrás: Katasztrófavédelem

Ingyenes lesz 

A lakossági szektorban végzett sormunka, vagyis a kémények ellenőrzése és műszaki vizsgálata ingyenes lesz, emlékeztet Mukics Dániel. Fizetni csak akkor kell érte, ha az első két alkalommal nem valósult meg az ellenőrzés, azonban ilyen esetben is csak a teljes ár töredékét kell megtéríteni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK