Megvan, mennyit fizet az állam a kéményseprőknek

2016.04.08. 13:56

Egy mestervizsgával rendelkező kéményseprő átlagban havi bruttó 360 ezret kereshet majd a katasztrófavédelemnél, egy kéményseprő szakmunkás havi bruttó 230 ezret. A megyei vezetők 460 ezret fognak keresni. A katasztrófavédelem emellett évi bruttó 200 ezer forint cafeteriát is ad majd. Első körben 450 kéményseprőt vesznek fel, elvárás a szakképzettség, az egészségügyi alkalmasság, az erkölcsi bizonyítvány és a tabletkezelés.

A mestervizsgával rendelkező kéményseprők bruttó 360 ezer forintos átlagbérrel, a kéményseprő szakmunkások pedig bruttó 230 ezer forintos átlagfizetéssel és egyéb juttatásokkal kezdhetik meg a munkát a katasztrófavédelemnél július 1-jén, tudta meg az Origo Mukics Dánieltől, a katasztrófavédelem helyettes szóvivőjétől.

A vezetők jóval többet kapnak 

A kéményseprők ezt az összeget nem jutalékos rendszerben, hanem fix bérként fogják megkapni. A fix fizetés mellett évi bruttó 200 ezer forint béren kívüli juttatásra és a munkába járás költségének megtérítésére számíthatnak. Első lépcsőben 450 kéményseprőt vesz fel a katasztrófavédelem, közöttük megyei vezetőket is, ők bruttó 460 ezer forintos bérre számíthatnak.

A katasztrófavédelem szerint azok a kéményseprők, akik átigazolnak, a fenti számokkal többnyire többet fognak keresni, mint jelenleg a kéményseprőcégeknél. A felkínált fizetés valóban nem rossz, legalábbis az átlagkeresethez viszonyítva, ami 2015-ben havi bruttó 248 ezer forint volt.

Első körben 450 kéményseprőt vesz fel a katasztrófavédelemForrás: MTI/Kovács Tamás

Április 15-ig 

Azoknak a kéményseprőknek, akik szeretnének váltani, még egy hetük van rá, hogy beadják a jelentkezésüket. A katasztrófavédelem március 24-én kezdett kéményseprőket toborozni, a jelentkezési határidő április 15.

Elvárások 

A katasztrófavédelem a jelentkezőktől szakvizsgát (a mesterektől mestervizsgát) vár, egészségügyi alkalmasságit, erkölcsi bizonyítványt és azt, hogy tudjanak tabletet kezelni. A katasztrófavédelemnél ugyanis már tableteket is fognak használni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK