Engedélyezte az EU a Molnak az Eni felvásárlását

2016.04.08. 16:00

Engedélyezte az Európai Bizottság versenyhivatala, hogy a Mol megvásárolja az Eni szlovéniai és magyarországi üzemanyag-kereskedelmét végző leányvállalatait. 17 új kúthoz jut Szlovéniában a magyar vállalat.

Az uniós versenyhivatal megállapította, hogy az Eni Hungária és az Eni Slovenia felvásárlása nem kelt versenyjogi aggályokat, tekintettel a két érintett vállalat kis méretére, valamint arra, hogy az érintett piacokon továbbra is erős versenytársak maradtak.

17 új Mol-kút

A Mol Nyrt. tavaly októberben jelentette be, hogy megvásárolja az Eni Hungária Zrt. teljes tulajdonrészét az Eni olasz energetikai konszerntől. Ezáltal 183 töltőállomás üzemeltetését és az Eni nagykereskedelmi tevékenységeit veszi át a magyar olajipari vállalat. Az Eni kenőanyag-nagykereskedelmi üzlete nem képezi a megállapodás részét.

Novemberben a Mol már arról számolt be, hogy megvásárolja az Eni Slovenia teljes tulajdonrészét az olasz tulajdonostól, azaz átveszi az Eni teljes kis- és nagykereskedelmi tevékenységét Szlovéniában. Ezzel 17, Agip márkanév alatt működő töltőállomással egészül ki a Mol 40 töltőállomásból álló szlovéniai kiskereskedelmi hálózata. Szlovéniában a Mol a három legnagyobb kiskereskedelmi piaci szereplő egyike.

Kiskereskedelemben bővülnének

Az Eni magyarországi és szlovéniai finomítás-kereskedelmi (downstream) üzletágának felvásárlásáról kötött megállapodások összhangban állnak a Mol-csoport downstream integrációs és kiskereskedelmi növekedési stratégiájával. A tranzakciókkal a Mol jó kiskereskedelmi pozíciókat és egyedülálló növekedési lehetőséget szerzett. Az új töltőállomások átvétele tovább bővíti a Mol-csoport piacát, miközben még több fogyasztót tud elérni.

A Mol-csoport 8 országban végez kitermelési tevékenységet, és 14 országban rendelkezik kutatási eszközökkel. Négy finomítót és két petrolkémiai üzemet működtet Magyarországon, Szlovákiában és Horvátországban, kiskereskedelmi hálózata pedig közel 2 ezer töltőállomást foglal magában Közép- és Délkelet-Európa 11 országában.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK