A többletmunkával járó bérköltségek növekedése miatt megemelnék fogyasztói áraikat a láncok, ha vasárnaponként újra nyitva kell tartaniuk a nagyáruházaknak. Szerdán döntött a Kúria arról, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezhet a vasárnapi boltzár eltörléséről.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke azt mondta, az újranyitással jelentős számban kellene pótolni az egyébként is hiányzó munkaerőt, illetve a jövedelmeket. Emellett 

vasárnapra 100 százalékos bérpótlék jár, ez a cégeknek éves szinten milliárdos nagyságrendű pluszköltséget jelentene, amelyet továbbháríthatnak a fogyasztókra – írja a Magyar Idők.

Az elnök szerint a vasárnapi zárva tartás visszavonása éves szinten legalább 10 százalékkal növelné meg a bérköltségeket. 

A vasárnapi boltzár március 15-én volt egyévesForrás: MTI/Czeglédi Zoltán

A vasárnapi újranyitás érdekében már egyáltalán nem kampányolnak az áruházláncok, mivel költséges lenne visszaállni a régi rendszerre 

– szögezte le Bubenkó Csaba, hozzátéve: vasárnaponként a boltzár előtti években is a leggyengébb forgalmat bonyolították le a hét többi napjához képest. 

Mehet a népszavazás

Szerdán reggel elutasította Erdősi Lászlóné kérdését a Kúria, a Magyar Szocialista Párt kérdését viszont átengedte. Az ellenzéki párt így népszavazást kezdeményezhet a kötelező vasárnapi boltzár eltörléséről. 

Az Origo megkérdezte az olvasóit, hogyan szavaznának, ha most vasárnap lenne a kérdésről népszavazás. A voksolók túlnyomó többsége, 85 százaléka a törvény megsemmisítését támogatta.