Vizsgálódik a NAV Panama-ügyben

paper SQUARE FORMAT
A logo of the Mossack Fonseca. Panama-based law firm is at the center of reports into the offshore financial activities of dozens of global leaders, businessmen and celebrities. Documents have exposed a web of secret offshore companies allegedly used to hide wealth, evade taxes and launder money. Hundreds of wealthy and politically powerful people have been implicated in the findings published by the International Consortium of Investigative Journalists and the more than 100 media organisations worldwide with which it has shared the documents.
Vágólapra másolva!
Szakértői munkacsoport foglalkozik azoffshore ügyek felgöngyölítésével a NAV-nál. Költségvetési csalást követhettek el a panamai offshore-ban résztvevő cégek.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál, az érintett cégekre vonatkozó papírokatma kezdik vizsgálni. Az off-shore ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését. Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően az vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás.

200 százalékos bírság is járhat

A hatályos előírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – osztalék formájában – Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után

nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalékos ehot is fizetni kell.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat és nem fizeti meg az adót, vagy bizonyíthatóan kizárólag adóelkerülés céljából végez bizonyos tevékenységeket, az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg a be nem fizetett, eltitkolt adót. Az eltitkolt adó (adóhiány) megfizetésén túl komoly szankciókkal is számolhat a jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély: az adóhiány 200 százalékra rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét

büntetőeljárásban is megvizsgálják

a NAV pénzügyi nyomozói.