Vizsgálódik a NAV Panama-ügyben

2016.04.08. 16:15

Szakértői munkacsoport foglalkozik azoffshore ügyek felgöngyölítésével a NAV-nál. Költségvetési csalást követhettek el a panamai offshore-ban résztvevő cégek.

Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál, az érintett cégekre vonatkozó papírokatma kezdik vizsgálni. Az off-shore ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértői munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését. Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintően az vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás.

200 százalékos bírság is járhat

A hatályos előírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedő cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – osztalék formájában – Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektől szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalékos ehot is fizetni kell.

 Ha valaki nem tartja be a szabályokat és nem fizeti meg az adót, vagy bizonyíthatóan kizárólag adóelkerülés céljából végez bizonyos tevékenységeket, az adóhatóság ellenőrzés keretében állapítja meg a be nem fizetett, eltitkolt adót.  Az eltitkolt adó (adóhiány) megfizetésén túl komoly szankciókkal is számolhat a jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély: az adóhiány 200 százalékra rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét büntetőeljárásban  is megvizsgálják a NAV pénzügyi nyomozói.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK